Fumul degajat de motoarele pe motorina provoaca aparitia cancerului, a conchis un grup de experti care lucreaza pentru Organizatia Mondiala a Sanatatii. Gazele rezultate sunt fara niciun dubiu una din cauzele cancerului pulmonar si pot provoca de asemenea tumori la vezica urinara. Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie in urma unui studiu la care au luat parte lucratori expusi la un nivel ridicat de risc – mineri, muncitori feroviari si soferi de camioane. Reducerea expunerii la fumul degajat de motoarele diesel este insa recomandabila pentru toata lumea, noteaza expertii OMS.
Studii precedente ale Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului (IARC), din cadrul OMS, au indicat ca aceste gaze sunt probabil cancerigene pentru oameni. De aceasta data, IARC sustine ca acestea sunt categoric o cauza a cancerului, in rand cu rumegusul, plutoniul, radiatiile solare si alcoolul. Potrivit expertilor OMS, persoanele care lucreaza in industrii cu nivel ridicat de expunere la fum de motorina inregistreaza un risc cu 40% mai mare de a face cancer la plamani.
Impactul asupra populatiei in general, care este expusa la gaze de diesel la un nivel mult mai redus si pentru perioade de timp mai scurt, nu este deocamdata cunoscut. Totusi, dr. Christopher Portier, conducatorul studiului, a avertizat, dat fiind impactul suplimentar asupra sanatatii al particulelor din motorina, expunerea la astfel de amestecuri de substante chimice ar trebui redusa in intreaga lume.
La fel ca la majoritatea elementelor cancerigene, acolo unde expunerea este mai mare, creste si riscul, iar unde expunerea este mai mica, riscul este mai mic, a explicat dr. Kurt Straif, tot de la IARC. De-a lungul timpului s-au facut eforturi considerabile ca motoarele diesel sa fie mai curate, iar in prezent se folosesc combustibili cu un continut redus de sulf si motoare care ard combustibilul cu mai mare eficienta.
Pe de alta parte, numarul total de cancere de plamani provocate de expunerea la fum de diesel este ”probabil doar o fractiune din cele provocate de fumat”, a mentionat dr. Lesley Walker, director pentru informatii la organizatia Cancer Research din Marea Britanie.
Sursa: Agerpres