Perioada Jurasicului pe scara geocronologica, marcata de prezenta dinozaurilor si de prima aparitie a pasarilor, a durat cu cinci milioane de ani mai mult decat se credea anterior, sustine o echipa de cercetatori argentinieni, conform agentiei DPA.
In urma studiilor efectuate in provincia argentiniana Neuquen, la marginea muntilor Anzi, experti de la Universitatea din Buenos Aires au estimat ca Jurasicul a trecut in urma cu 140 de milioane de ani in Cretacic – perioada caracterizata prin aparitia unor plante cu flori si incheiata cu disparitia brusca a dinozaurilor si multor altor forme de viata, scrie ziarul argentinian Clarin. Anterior, pe baza unor studii realizate in emisfera nordica, incheierea Jurasicului a fost plasata la 145 milioane ani.
Echipa de cercetare, condusa de profesorul de geologie Victor Ramos, a efectuat lucrari de datare la campuri de gaze de sist din formatiunea geologica Vaca Muerta, situata la aproximativ 1.200 de kilometri sud-vest de capitala Argentinei.
Cenusa vulcanica descoperita, alaturi de fosilele de amoniti (un grup disparut de nevertebrate marine) si de nanoplancton au fost examinate in laboratoare din Australia, Elvetia si Brazilia pentru a li se determina varsta exacta. Amonitii si nanoplanctonul, aminteste DPA, sunt considerati indicatori ai tranzitiei Jurasicului in Cretacic.
Rezultatele geologilor au fost publicate in numarul din iulie al revistei Gondwana Research. In rezumatul articolului, autorii sustin ca exista doua concluzii posibile, ca urmare a metodelor de datare diferite. Una dintre acestea este ca perioada acceptata in prezent pentru Jurasic este corecta, iar stratul fosil studiat este din Cretacic. O a doua concluzie – favorizata de autori – este ca limita dintre Jurasic si Cretacic ar devansata cu 5 milioane de ani – la 140 milioane ani in urma.
Sursa: Agerpres