Mesteritul, gradinaritul, culesul de ciuperci sau spalatul masinii sunt activitati simple de zi cu zi care pot reduce riscul de criza cardiaca sau atac cerebral cu aproape 30% la persoanele de peste 60 de ani, arata un studiu mentionat de AFP. Potrivit studiului desfasurat in Suedia, persoanele de peste 60 de ani care nu practica sport intensiv, dar care au de obicei astfel de activitati sunt mai sanatoase vreme mai indelungata decat sedentarii ce aleg sa stea pe canapea.
‘O viata zilnica in general activa, independent de practicarea regulata sau nu a unor exercitii fizice, se asociaza cu o sanatate cardiovasculara si cu longevitatea’, se arata in studiul aparut marti in The British Journal of Sports Medicine.
Cercetarea s-a desfasurat pe 4.000 de locuitori ai capitalei suedeze, Stockholm, cu varsta de peste 60 de ani, observati din 1997 in medie 12 ani si jumatate. Oamenii au declarat daca practica anumite activitati si cu ce frecventa. Acestea includeau reparatii in casa, tunsul ierbii sau al gardului viu, intretinerea masinii, pescuitul sau vanatoarea, mersul pe bicicleta sau culesul de ciuperci.
Conform cercetatorilor, in cazul persoanelor cu un nivel ridicat de activitate fizica, riscul de a dezvolta o boala cardiovasculara (infarct de miocard, accident vascular cerebral – AVC) a reiesit a fi cu 27% mai mic decat in cazul persoanelor inactive, iar riscul de deces din orice cauza – cu 30% mai mic, in perioada studiului.
Promovarea practicarii zilnice a unor activitati fizice ca gradinaritul si mesteritul in casa ar putea fi la fel de importanta ca indemnul de a face gimnastica, jogging, adresat adultilor spre varsta a treia, mai ales in conditiile in care vor exista tot mai multi varstnici in multe regiuni ale lumii, mentioneaza autorii. Ei au tinut seama si de alti factori care ar fi putut influenta rezultatele, cum ar fi consumul de alcool, fumatul, alimentatia, nivelul de educatie si starea civila.
Sursa: Agerpres