Guma de mestecat poate fi la fel de eficienta in inlaturarea bacteriilor daunatoare din cavitatea bucala ca ata dentara, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii olandezi. Studiul, care a fost publicat in revista Plos One, a fost realizat de cercetatori de la Universitatea din Groningen, Olanda, informeaza dailymail.co.uk. Cercetatorii care au participat la acest studiu au descoperit ca o singura guma de mestecat poate indeparta aproximativ 100 de milioane de bacterii daunatoare – circa 10% din cantitatea de microbi din saliva – in 10 minute. De asemenea, acestia sustin ca guma de mestecat ar putea fi la fel de eficienta ca ata dentara, desi fiecare dintre acestea actioneaza in zone diferite ale cavitatii bucale.
In urma studiului, cercetatorii au descoperit ca guma a fost foarte eficienta in primele 30 de secunde de mestecare, iar apoi a fost mai putin folositoare, inlaturand mai greu bacteriile.
Totodata, cercetatorii avertizeaza ca doar guma care nu contine zahar a fost folositoare, substanta dulce „hranind” bacteriile din cavitatea bucala.
De asemenea, oamenii de stiinta spun ca, daca guma este mestecata continuu, in cele din urma, unele dintre bacteriile absorbite de aceasta se intorc in cavitatea bucala.
Acestia au mai spus ca cercetarea lor ar putea fi folosita pentru crearea unei gume de mestecat care sa indeparteze anumite bacterii – ce pot provoca boli – din cavitatea orala.
Sursa: Mediafax