Un test sangvin de detectare timpurie a hipertensiunii arteriale, care costa doar 15 lire sterline, a fost conceput de medicii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Potrivit autorilor acestui studiu, cel putin 10% dintre cei 16 milioane de britanici care sufera de hipertensiune ar fi putut fi vindecati, daca ar fi fost diagnosticati intr-un stadiu timpuriu al bolii, informeaza dailymail.co.uk.
Studiul a fost realizat pe baza unui tip specific al maladiei, cauzat de tumorile benigne din glandele suprarenale, un organ aflat deasupra rinichilor care sintetizeaza un hormon specific. Desi aceasta boala este deosebit de periculoasa, ea poate fi detectata cu un test care costa doar 15 lire sterline (17,3 euro). Maladia poate fi stopata prin extirparea pe cale chirurgicala a acelor tumori. Operatia inlatura nevoia de administrare pe tot parcursul vietii a unor medicamente de regularizare a tensiunii si reduce in acelasi timp riscul de infarct, accident vascular cerebral si alte maladii cu potential fatal.
Tratamentul are cele mai bune rezultate la pacientii in varsta de pana la 40 de ani. Potrivit autorilor studiului, peste 10.000 de barbati si femei aflati in jurul varstei de 20 de ani si al celei de 30 de ani ar putea beneficia de pe urma acestui test in fiecare an.
Hipertensiunea afecteaza o treime dintre adulti si creste considerabil riscul de infarct si de accident vascular cerebral. Supranumita „ucigasul tacut”, din cauza faptului ca simptomele sale raman adeseori neobservate pana cand este deja prea tarziu, hipertensiunea arteriala reprezinta prima cauza de mortalitate pe plan mondial.
Tipul de hipertensiune cauzat de tumorile benigne din glandele suprarenale este deosebit de periculos. Pacientii prezinta un risc de cinci ori mai mare de infarct comparativ cu pacientii diagnosticati cu hipertensiune cauzata de alti factori declansatori, precum fumatul si stresul.
Tumorile din glandele suprarenale prezinta o mutatie genetica responsabila cu cresterea productiei de aldosteron, un hormon care declanseaza hipertensiunea arteriala. Studiul a fost publicat in revista Nature Genetics.
Sursa: Mediafax