Comportamentul unei specii de broaste in sezonul de imperechere ar putea sa „prezica” seismele, potrivit unui studiu publicat de cercetatorii unei universitati din Marea Britanie, in Journal of Zoology, informeaza AFP.
O „brutala schimbare in comportamentul” broscoilor dintr-o specie comuna (Bufo bufo) a fost remarcata cu cinci zile inainte de cutremurul care a zguduit orasul italian L’Aquila, pe 6 aprilie 2009, a afirmat o echipa de cercetatori care monitoriza acesti amfibieni intr-unul dintre locurile lor de reproducere.
Rezultatele obtinute sugereaza faptul ca „broastele Bufo bufo sunt capabile sa prezica evenimente seismice importante si sa isi adapteze comportamentul in consecinta”, a declarat biologul Rachel Grant de la Open University din Milton Keynes (Marea Britanie).
Impreuna cu colegul ei, Tim Halliday, de la Universitatea Oxford, ea a observat timp de zece zile aceste broaste, pe un camp aflat la o distanta de 74 de kilometri de L’Aquila, in zilele care au precedat seismul cu o magnitudine de 5,8 grade pe scara Richter, care a facut 299 de morti in aceasta localitate.
Cu cinci zile inainte de acest cutremur, numarul broscoilor prezenti in acea zona de reproducere a scazut brutal cu 96%, acesta fiind „un comportament extrem de neobisnuit” pentru broaste, potrivit acestui studiu.
„Imediat dupa ce broastele apar in zona de reproducere, ele raman de obicei active, alaturandu-se in numar mare in acea zona, pana cand sezonul de reproducere se incheie”, au explicat autorii studiului. Cu trei zile inainte de seism, numarul acuplarilor a scazut pana la zero.
Dupa ce au parasit zona de imperechere, inainte de seism, masculii broscoi au revenit cu timiditate in prima noapte cu luna plina. Insa numarul lor era considerabil mai mic fata de anii precedenti: 34, fata de 175. Pana pe 15 aprilie, la 10 zile dupa seism si la doua zile de la ultima replica seismica importanta, numarul broscoilor a continuat sa fie mai mic decat in anii precedenti.
Oamenii de stiinta au marturisit ca nu stiu deocamdata „ce fel de semnal provenind din mediul inconjurator” au perceput broscoii masculi din specia Bufo bufo, „cu atat de mult timp inainte de seism”. Ei au remarcat insa ca scaderea activitatii broastelor a coincis cu „perturbatiile pre-seismice din ionosfera” – stratul superior al atmosferei terestre in care gazele sunt ionizate (electrizate).
Aceste perturbatii detectate de frecventele joase ale undelor radio ar putea fi asociate cu scurgerile de radon, un gaz radioactiv provenit din subsolul terestru, sau cu undele gravitationale. si alte animale, precum elefantii, pestii, serpii si lupii, au fost studiate in trecut, in incercarea oamenilor de stiinta de a descoperi acele semne care preced seismele, insa nu au oferit dovezi atat de „clare” precum cele furnizate de broaste.
Sursa: Mediafax