Barbatii din Romania ies mai des in oras decat femeile (66% versus 34% din categoria ‘heavy consumers’, adica cei care iau masa in oras de cel putin 2-3 ori pe saptamana). Cel mai adesea ei mananca la shaormerii si cantine si prefera ciorbele acre si carnea de porc, pe cand femeile mananca in oras mai degraba salate si deserturi (in special clatite) si prefera pastele, salata bulgareasca, briosele, prajiturile si salata de fructe. Mancarurile preferate difera in functie de regiunea tarii. Astfel, in sudul Romaniei, Muntenia, Banat si Transilvania, mancarurile preferate sunt pizza, fripturile, sandvisurile, shaorma. In Dobrogea este preferata mancarea chinezeasca, in Moldova – ciorbele acre si in Oltenia si Maramures – mancarurile mixte.
Bucurestenii mananca la fast-food, in timp ce romanii din celelalte orase prefera restaurantul, potrivit studiului „Out of Home Consumption Habits”, realizat in martie de Unilever Food Solutions, studiu ce contine informatii referitoare la profilul romanilor care iau cel mai des masa in oras, ce anume prefera sa comande, cat platesc de obicei pentru o masa si care sunt orele la care prefera sa manance.
Conform acestei cercetari, locuitorii din orasele mari (cu peste 200.000 locuitori) cheltuiesc cel mai mult pentru o masa, respectiv 40 de lei, in timp ce cei din Bucuresti cheltuiesc 15-20 de lei, primii preferand restaurantele mixte, iar ceilalti cantinele, fast-food-urile si shaormeriile.
Trendurile la nivel national in materie de servire a mesei in oras arata ca 50% dintre romanii care iau masa in oras cel putin o data la 2-3 luni prefera sa manance in oras seara, iar 40% au declarat ca in ultimele trei iesiri in oras au luat masa in fast-food-uri si pizzerii, unde au comandat preparate din carne (36% dintre ei), pizza (32%) si ciorbe acre (13%).
Studiul Unilever arata ca 28% dintre persoanele din mediul urban cu varste intre 18 si 64 de ani iau masa in oras cel putin o data la 2-3 luni.
In ceea ce priveste frecventa cu care romanii mananca in oras, 24% o fac de 2-3 ori/saptamana, 42% – o data la 2-3 saptamani si 34% – cel mult o data pe luna.
Cand mananca in oras, romanii comanda diferit, in functie de categoria de varsta din care fac parte. Cei cu varste intre 18 si 24 de ani aleg cel mai adesea mancare fast-food (pizza, shaorma si burgers), cei cu varste intre 25 si 34 de ani prefera snacks-urile si garniturile cu cartofi, iar romanii peste 35 de ani prefera mancarea traditionala: ciorbele acre, supele, felurile de mancare cu carne (snitel de pui sau aripioare de pui) si deserturile.
Rezultatele studiului Out of Home Consumption Habits sunt sustinute de Raportul Global cu privire la meniuri ‘Ce contine mancarea dumneavoastra?’, comunicat de Unilever Food Solutions in aprilie 2011. Conform acestuia, consumatorii din tarile Europei Centrale si de Est sunt foarte interesati sa afle ce contine mancarea pe care o comanda, atunci cand mananca in oras – 55% din respondentii din Germania si peste 90% dintre respondentii din Rusia si Turcia. Ei considera ca responsabili pentru informarea lor despre felurile pe care le comanda cand mananca in oras sunt restaurantele, cantinele si furnizorii din sectorul gastronomic.
Raportul Global a fost realizat pe 3.500 de persoane care iau masa in oras cel putin o data pe saptamana, 87% dintre ei declarand ca ar alege preparate mai sanatoase atunci cand mananca in oras, daca ar cunoaste valorile nutritionale ale acestora – 49% dintre germani, 72% dintre respondentii rusi, 77% dintre respondentii turci.
Tarile incluse in Raportul global cu privire la meniuri ‘Ce contine mancarea dumneavoastra’ din Europa Centrala si de Est sunt Germania, Rusia si Turcia.
Sursa: Agerpres