Trei americani din patru au o inima care, din punct de vedere medical, corespunde unei varste mai inaintate decat varsta lor actuala, ceea ce face sa creasca riscul de boli ale inimii, de accident vascular cerebral (AVC) si de moarte prematura, potrivit unui raport publicat de Centrele americane de control si prevenire a bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), semnaleaza AFP.
Aproape 69 de milioane de adulti cu varste intre 30 si 74 de ani au o inima mai „batrana” decat indica varsta lor actuala sau „varsta cronologica”. Acesta reprezinta aproximativ numarul de persoane care traiesc in cele mai mari 130 de orase din SUA, precizeaza raportul, care se sprijina pe informatii furnizate de studiul Framingham Heart Study, care a inceput in 1948, si pe date colectate din toate statele SUA.
Barbatii au o inima mai in varsta decat ei cu aproape opt ani, in medie, iar inima femeilor depaseste cu 5,4 ani varsta lor cronologica.
Cercetatorii remarca, de asemenea, ca persoanele de culoare, barbati si femei, sunt cele mai vizate de acest fenomen, inima lor fiind in medie cu 11 ani mai in varsta decat indica varsta lor cronologica.
Un instrument care insoteste raportul pe site-ul CDC permite oricui sa calculeze varsta inimii sale luand in calcul date precum greutatea, consumul de tutun, diabetul si tensiunea.
„Varsta inimii este un concept creat pentru a comunica mai eficient in legatura cu riscul de a deceda din cauza unei crize cardiace sau de un AVC si de a arata ce se poate face pentru a se reduce acest risc”, explica raportul.
Maladiile inimii sunt principala cauza de deces din SUA.
Supravegherea greutatii si a tensiunii, evitarea tutunului, hrana sanatoasa si practicarea unor exercitii fizice sunt cele mai bune mijloace de prevenire a bolilor inimii, amintesc expertii.
„Aproximativ trei crize cardiace si AVC din patru sunt cauzate de acesti factori de risc care maresc varsta inimii”, spune Barbara Bowman, director al departamentului CDC pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, care atrage atentia asupra importantei de a continua ameliorarea sanatatii cardiovasculare si de a mari posibilitatile de acces la o detectare rapida si tratament.
Sursa: Agerpres