Cei doi autori mentioneaza ca aceasta charta a fost proclamata la data de 21 noiembrie 1978, la Paris, in Adunarea Generala UNESCO (United Nation Educational Scientific and Cultural Organization), scopul declarat fiind „de a folosi dezvoltarea acestui domeniu in slujba progresului umanitatii, promovand continua evolutie a acestuia si indemnand guvernele, organizatiile non-guvernamentale competente, cadrele didactice, familiile si nu in ultimul rand pe fiecare individ al acestei planete, sa se inspire din aceasta charta, sa contribuie la raspandirea sa si, mai ales, sa puna in practica continutul ei”.
Tudor Bogdan si Alexandru Balint prezinta si rezultatele Euro-barometrului realizat de Consiliul Europei cu privire la importanta acordata de cetatenii statelor membre U.E. educatiei fizice si sportului. Printre altele, s-au constatat urmatoarele:
– circa 4 din 10 persoane fac sport cel putin o data pe saptamana (scandinavii sunt cei mai sportivi din U.E.)
– lipsa timpului fizic constituie motivul cel mai des amintit pentru care nu se face sport, pe cand costurile sau lipsa facilitatilor sunt rar mentionate,
– spiritul de echipa (52 %) si disciplina (46 %) sunt valorile considerate a fi dezvoltate cel mai mult prin sport,
– aproape 3 din 4 europeni vad in sport un mijloc de promovare a integrarii populatiei imigrante
– 4 din 5 oameni intervievati doresc ca sportul sa ocupe o pozitie tot mai importanta in curricula scolara
– 80 % din cei chestionati considera practicarea sportului ca pe o alternativa suficient de atractiva la obisnuintele casnice (ex: TV, jocuri video, navigare pe internet, etc)
– 62 % din europeni considera ca sportul trebuie inclus in viitoarea Constitutie Europeana.
T. Bogdan si Al. Balint propun realizarea unei Charte a Educatiei Fizice si Sportului din Romania, regandirea si reformularea pozitiei educatiei fizice si sportului in curricula scolara si initierea unui program national intitulat „Sport pentru toti romanii, toti romanii pentru sport” (Exemplu: „Sport pentru toti baimarenii, toti baimarenii pentru sport”).
Tinand cont de contextul socio-economic al Romaniei, incepand din ianuarie 2007, T. Bogdan si Al Balint considera ca „preocuparea organelor centrale si locale pentru sustinerea si promovarea unei stari de sanatate fizica si mentala, prin activitati de tipul sportul pentru toti, este o conditie determinanta pentru o societate europeana concurentiala.”
Conform declaratiei premierului Tariceanu, sportul nu este inclus in acest moment intre primele 10 domenii prioritare. Odata cu integrarea in U.E. poate se va schimba optica si fata de principalul ambasador al tarii noastre peste hotare, sportul. Si la nivelul autoritatilor locale se simte nevoia de promovare si sustinere a sportului, mai ales al celui de performanta, aflat in regres fata de 1989, in special din cauza lipsei banilor.
Sursa: Daniel Kotecz