Jocurile video violente care glorifica personaje antisociale sporesc riscul de delincventa si de alte comportamente nocive, precum fumatul si consumul abuziv de alcool in randul adolescentilor, potrivit unui studiu american care a fost publicat luni, 4 august.
Aceste jocuri video, destinate de fapt adultilor, promoveaza ideea potrivit careia tinerii din jocurile video reusesc intotdeauna prin propriile puteri, iar acest fapt poate sa influenteze personalitatea utilizatorilor tineri din lumea reala. Studiul, realizat de cercetatorii de la Darmouth College, o universitate din statul american New Hampshire, a fost publicat in Personality and Psychology, o revista editata de Asociatia americana de psihologie.
Un studiu anterior realizat de aceeasi universitate in 2012 a demonstrat faptul ca astfel de jocuri video au potentialul de a-i incita pe adolescenti sa devina imprudenti in timp ce se afla la volan.
„Pana acum, studiile despre influenta jocurilor video asupra tinerilor s-au concentrat pe efectele acestor jocuri asociate cu agresivitatea si comportamentele violente„, a explicat James Sargent, profesor de pediatrie la Darmouth College, coautor al studiului.
„Acest studiu este important, intrucat el sugereaza pentru prima data faptul ca jocurile video violente pot nu numai sa ii incite pe adolescenti sa adopte comportamente violente, ci incurajeaza si consumul de alcool si de tutun, dar si comportamentele riscante, sexuale sau la volan”, a adaugat el.
De fapt, tinerii care sunt pasionati de aceste jocuri video risca sa se identifice cu protagonistii din ele, adeseori reprezentati sub forma unor tineri antisociali, a dezvaluit Jay Hull, profesor de psihologie si stiinte cerebrale la Darmouth College, principalul autor al studiului.
„Suntem ceea ce pretindem ca suntem si, din acest motiv, trebuie sa fim atenti la ceea ce pretindem ca suntem„, a explicat el.
Studiul a fost realizat pe un esantion de peste 5.000 de adolescenti americani, selectionati la intamplare, care au raspuns la o serie de intrebari prin telefon, succesiv, intr-o perioada de patru ani.
Cercetatorii au examinat un anumit numar de factori, inclusiv frecventa cu care utilizatorii se relaxau cu ajutorul a trei jocuri violente care glorifica riscul – „Grand Theft Auto”, „Manhunt” si „Spiderman”.
Savantii americani au constatat ca aceste jocuri sunt asociate cu o paleta larga de comportamente riscante in randul tinerilor. Potrivit lor, acest lucru s-ar explica partial prin schimbari de personalitate, de atitudini si de valori, asociate acelor jocuri care ii fac pe adolescenti sa devina „rebeli” si mai dispusi sa isi asume riscuri.
Aceste efecte au fost similare in randul baietilor si fetelor si erau mai pronuntate in randul adolescentilor care petrec un numar mare de ore in fata consolelor de joc, in special jucand jocuri ai caror protagonisti sunt personaje antisociale.
Sursa: Mediafax