Aproape jumatate dintre tinerii adulti din Europa traiesc cu parintii lor, indicand un nivel record de dependenta, cu implicatii sociale si demografice sumbre pentru continent, sugereaza noi date, preluate de The Guardian.
Marti, unul dintre cele mai cuprinzatoare studii sociale, realizat in 28 de tari europene, a indicat ca procentul de persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani care locuiesc inca cu parintii lor a crescut la 48% ( 36,7 de milioane) pana in 2011, in tandem cu nivelurile de privatiuni si somaj, care s-au accentuat pe parcursul a cinci ani de criza economica.
Potrivit datelor agentiei UE Eurofound, obtinute de The Guardian, putine tari sunt imune la acest fenomen care nu afecteaza doar tarile mediteraneene impovarate de datorii. Cifrele indica cresteri importante ale numarului de tineri de peste 20 de ani care locuiesc cu parintii in tari precum Suedia, Danemarca, Franta, Belgia si Austria. In Italia, aproape patru cincimi (79 %) dintre adultii tineri locuiesc alaturi de parinti.
Cu toate acestea, tari precum Germania, Olanda, Irlanda si Marea Britanie au inregistrat in aceeasi perioada scaderi ale numarului de tineri aflati in aceasta situatie, iar in Marea Britanie numarul acestora a scazut de la 30% la 26%.
Potrivit The Guardian, aceste date subliniaza situatia dificila a „Generatiei Y”, mai bine educata decat cea a stramosilor sai, insa condamnata la perspective mai sumbre decat generatia parintilor. In plus, fenomenul tot mai accentuat al adultilor care traiesc alaturi de parinti a generat temeri cu privire ratele natalitatii si la cele demografice intr-un continent aflat in curs de imbatranire.
Tendinta de dependenta de parinti, sustin autorii studiului, nu poate fi explicata doar prin cresterea numarului de persoane care studiaza pentru o perioada mai mare a vietii, in conditiile in care milioane de tineri cu varsta cuprinsa intre 25 si 29 de ani traiesc in aceeasi casa cu parintii.
Pentru femeile cu varste cuprinse intre 25 si 29 de ani, aceasta cifra a crescut cu cinci puncte procentuale ajungand la 26%, in timp ce proportia de barbati este in crestere cu trei puncte procentuale la 34%. Chiar si printre cei care au un loc de munca, cifra totala a crescut cu un punct procentual pana la la 34%.
Cercetarea Eurofound constata, de asemenea, ca 49% dintre toti adultii tineri din Europa traiesc in case care se confrunta cu privatiuni. In 2011, 27% dintre tinerii adulti se confruntau cu un „nivel mediu” de privatiuni, adica nu puteau inlocui mobilierul uzat, nu-si puteau invita prietenii in vizita si nu-si puteau permite un concediu anual.
Pe de alta parte, peste o cincime (22%) se confrunta cu „privatiuni grave” si au dificultati in a-si incalzi casa sau a-si cumpara haine noi — o cifra in crestere cu sase puncte procentuale din 2007.
Sursa: Agerpres