Maimutele sunt capabile sa invete din greselile lor si sa-si asume riscuri pentru a incerca sa obtina recompense mai bune, potrivit unui studiu publicat in Science. Ben Hayden, un cercetator de la Duke University Medical Center si principal autor al studiului, a spus ca aceasta este ”prima dovada ca maimutele, la fel ca si omul, stiu ce pot, vor sau trebuie sa faca”.
Hayden si echipa sa au antrenat maimute sa asocieze un patrat verde vazut pe monitor cu o recompensa importanta si de alte culori cu unele mai putin interesante. Maimutele trebuiau sa identifice apoi printre opt patrate albe identice cel in spatele caruia se ascunde patratul verde. Daca reuseau, ele primeau o importanta cantitate de suc de fructe.
Si pentru a intelege daca sunt capabile de ganduri abstracte – care ii permit omului sa ia in calcul consecintele eventuale ale actiunilor sale – li se aratau recompensele pe care le-au ratat, dupa ce au obtinut sucul de fructe.
Cercetatorii au studiat neuronii maimutelor intr-o zona a creierului numita cortex anterieur cingular (ACC), care joaca un rol important in procesul de luare a deciziei. Ei au ajuns la concluzia ca neuronii raspund pe masura valorii recompensei: cu cat aceasta era mai importanta, cu atat era mai puternic raspunsul. Ei au evidentiat, totodata, ca neuronii raspund in aceeasi maniera cand li se arata maimutelor recompensele ratate.
”Este important sa intelegem ca neuronii au un dublu rol, pentru ca maimuta poate doar sa-si adapteze comportamentul cand primeste informatiile despre cele doua tipuri de evenimente”, a indicat unul dintre autorii studiului, Michael Platt. Aceasta functie poate sa le ajute pe maimute sa faca alegeri mai bune.
Sursa: Agerpres