Turistii romani nu mai sunt pasionati de pachete de calatorie all-inclusive pentru destinatii luxoase si inchise, majoritatea (31%) preferand vacantele de relaxare, urmate de cele cu beneficii pentru sanatate (17%) si concediile insorite (12%), se arata intr-un studiu.
Romanii prefera in principal sa se cazeze la hotel (40%), dar apartamentele inchiriate (23%) si locuintele prietenilor (12 %) sunt de asemenea in topul preferintelor, precizeaza studiul realizat recent de PayPal si GFK.
Romanii merg in vacanta de obicei timp de doua saptamani (peste 36% dintre respondenti petrec in medie 14 zile de concediu pe an) si jumatate dintre ei aloca pentru cheltuielile de vacanta pana la 500 euro.
Atunci cand vine vorba de alegerea locului exact pentru petrecerea vacantei, cel mai important factor continua sa fie pretul (85%) si recomandarile bune de pe internet (67%). In acelasi timp, conexiunile Wi-Fi sunt cel mai important factor la selectarea locului de cazare pentru peste 59% dintre romani.
Accesul la e-mail, retelele de socializare si alte servicii online este mai important decat facilitatile pentru familie (57%) sau distanta pana in centrul orasului (53%). Turistilor le place sa aiba posibilitatea de a plati pentru vacante in moduri cat mai variate (55%). Desi banii gheata sunt in continuare preferati in vacante, platile online castiga in popularitate: 8% dintre romani folosesc PayPal pentru acoperirea cheltuielilor diverse si (8%) pentru cele de cazare (8%).
Internetul este un instrument important pentru turistii romani, 38% dintre ei considerandu-l de importanta cruciala pentru planificarea vacantelor, in timp ce 42% il folosesc si pe parcursul calatoriei sau vacantei. Turistii romani folosesc internetul atat pentru cautarea de oferte de vacanta la cele mai bune preturi, cat si pentru informatii detaliate referitoare la destinatia de vacanta (preturile medii, care sunt restaurantele recomandate, care sunt atractiile turistice, reglementari vamale si date privind vizele). Canalele online sunt mai populare ca sursa de informare decat cele offline si numai 18% cauta oferte si 20% informatii detaliate prin intermediul unui consultant in turism sau prin telefon, in timp ce 45% si, respectiv, 28% folosesc paginile web ale agentiilor de turism sau profilurile acestora de pe retelele de socializare.
Conform studiului, multi romani se pregatesc inca pentru vacanta, in conditiile in care numai 32% au fost deja in concediu anul acesta. 19% asteapta reducerile pentru vacante din septembrie si un grup important intentioneaza sa isi faca vacanta in perioada octombrie — decembrie (10%).
Cea mai populara metoda de calatorie este cu masina, aleasa de 63% dintre turisti, in timp ce avionul este preferat de 17% dintre calatori. Romanii isi aleg liniile aeriene si zborurile in principal in functie de pret (94%), de politica privind bagajele (83%) si de oferta de destinatii (76%). Un factor foarte important este reprezentat de discounturi si alte promotii, care sunt motivul realizarii achizitiei pentru 9% dintre romani.
Sursa: Agerpres