Avantajele mamografiilor sunt supraestimate, in timp ce riscurile acestora sunt subestimate, se afirma intr-un raport publicat marti in Statele Unite, care prezinta un nou punct de vedere despre aceasta procedura de depistare a cancerului la san.
Principalul pericol al acestei tehnici este supradiagnosticul, care ar afecta 19% dintre femei, explica medicul Nancy Keating de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, autoare a acestei analize, publicata in Journal of the American Medical Association (JAMA). „Le spun pacientelor mele ca mamografia nu este un test perfect”, a adaugat ea.
Bazandu-se pe analiza unor studii internationale efectuate pe parcursul ultimilor 50 de ani, cercetatorii estimeaza ca, dintr-un grup de 10.000 de femei cu varstele cuprinse intre 40 si 50 de ani care fac o mamografie anuala timp de 10 ani, aproximativ 190 dintre ele (1,9%) vor fi diagnosticate cu cancer mamar.
Or, au subliniat cercetatorii americani, este imposibil de stiut, cu tehnica din zilele noastre, care tumoare va ramane benigna si care va necesita un tratament. Din acest motiv, 36 dintre cele 190 de femei din esantion vor fi supuse in mod inutil unei interventii chirurgicale, radioterapiei si chimioterapiei.
Dintr-o cifra totala de 190, cinci femei nu vor muri de cancer, beneficiind de o detectie precoce, 160 cu o tumoare mai avansata vor supravietui gratie unor descoperiri in medicina moderna si 25 vor muri, in ciuda diagnosticarii.
De altfel, mai mult de jumatate dintre femeile supuse unei mamografii anuale timp de un deceniu pot sa se astepte la un rezultat fals pozitiv, care necesita teste suplimentare, dintre care 20% vor fi biopsii inutile. Potrivit acestui studiu, o mamografie anuala reduce mortalitatea cauzata de cancerul mamar cu aproximativ 19% pentru toate grupele de varsta. In cazul femeilor aflate in jurul varstei de 40 de ani, scaderea riscului de a deceda din cauza acestui cancer, gratie acestui test, este de 15%, iar, pentru femeile de 60 de ani, scaderea este de 32%.
„Desi sunt necesare mai multe studii pentru a determina riscurile si avantajele mamografiei, datele de care dispunem astazi sugereaza ca aceasta tehnica de depistare supraestimeaza binefacerile si subestimeaza riscurile acestui test”, a declarat, in concluzie, Lydia Pace, coautoare a studiului. Aproximativ 232.000 de noi cazuri de cancer mamar sunt diagnosticate in fiecare an in Statele Unite, unde se inregistreaza 39.000 de decese pe an, potrivit National Cancer Institute. Femeile americane prezinta un risc de 12,3% de a dezvolta aceasta boala la un moment dat pe parcursul vietii si beneficiaza de o rata de supravietuire pe cinci ani de 89%.
In 2009, Preventive Services Task Force (USPSTF), un grup de experti independenti care se bucura de o larga autoritate in Statele Unite, si-a schimbat precedentele norme, recomandand efectuarea unei mamografii la fiecare 1-2 ani incepand cu varsta de 40 de ani si efectuarea acestei proceduri in fiecare an dupa varsta de 50 de ani.
Acea decizie s-a bazat pe date noi, potrivit carora raportul avantaje – riscuri asociat mamografiei este mai ridicat pentru femeile de peste 50 de ani.
Insa aceasta noua recomandare a ramas controversata in randul publicului larg, ca si in comunitatea medicala, iar o serie de date recente par sa indice faptul ca frecventa recurgerii la mamografie nu s-a schimbat in Statele Unite dupa acea modificare operata de USPSTF.
Sursa: Mediafax