Mecanismul de raspandire a cancerului in organism a fost descoperit recent in cadrul unui studiu coordonat de cercetatorii de la Kings College London, care spera sa obtina in curand o serie de noi tratamente de stopare a evolutiei acestei boli.
Cercetatorii din Marea Britanie au analizat felul in care celulele canceroase sunt capabile sa „migreze” de la un organ la altul. Studiul oamenilor de stiinta britanici ar putea transforma radical felul in care cancerul este tratat, intrucat a oferit o serie de indicii despre felul in care poate fi blocata „migratia” celulelor din organism, informeaza dailymail.co.uk.
In acest fel, cancerul agresiv, care se raspandeste cu rapiditate in corpul bolnavului, pornind de la o tumoare primara, ar putea fi, in viitor, oprit si izolat imediat dupa ce este depistat.
Cele mai multe dintre decesele cauzate de cancer nu sunt provocate de aceste tumori initiale, ci de tumorile secundare aflate in organe vitale, precum plamani si creier, si care sunt create atunci cand celulele canceroase invadeaza alte zone din corp.
Potrivit cercetatorilor de la Kings College London, care au colaborat cu cei de la Universitatea Cambridge si cu cei de la Universitatea Akika din Japonia, celulele trebuie sa isi modifice starea de agregare pentru a putea sa se deplaseze de-a lungul ingustelor pasaje din organism.
Astfel, legaturile dintre celule sunt slabite, iar acestea se transforma din stare solida intr-o stare lichida, care le permite sa „invadeze” alte organe din corp.
Totodata, oamenii de stiinta au descoperit si semnalul chimic care declanseaza aceasta schimbare a starii de agregare. Prin blocarea acelui semnal, celulele pot fi solidificate, stopand astfel in mod eficient orice migratie celulara viitoare.
Cercetatorii au inregistrat aceasta reusita deocamdata doar la nivelul celulelor embrionare noncanceroase, insa ei sunt increzatori ca modelul se pastreaza in mecanismul de raspandire a celulelor de la o tumoare primordiala pentru a invada organismul.
Savantii britanici au descoperit ca o anumita molecula, acidul lisofosfatidic (LPA), este vinovata de slabirea legaturilor dintre celule, permitand trecerea acestora din starea solida intr-o stare lichida si „curgerea” lor intre tesuturile si organele din corp.
Prin blocarea moleculei LPA – ce poate fi realizata prin intermediul unei simple injectii – se obtine oprirea migratiei celulare.
Daca acest studiu va fi folosit pentru a dezvolta un tratament anticancer eficient, atunci acesta ar putea salva peste 7 milioane de vieti in fiecare an.
Studiul a fost coordonat de profesorul Roberto Mayor si a fost publicat in Journal of Cell Biology.
Sursa: Mediafax