Merele romanesti sunt mai dulci si contin mai multi compusi benefici decat merele provenite din alte tari, conform unui studiu realizat de Institutul National de Cercetare – IBA Bucuresti, solicitat de Asociatia Consumatorilor de Produse Alimentare (ACPA) ‘Optimum Cibum”.
La analiza organoleptica s-a evidentiat faptul ca soiurile Jonathan si Golden crescute in Romania au aroma specifica mai intensa decat celelalte mere, iar senzatia de dulce a fost confirmata prin determinari fizico-chimice. De asemenea, analizele fizico-chimica au aratat ca Jonathanul romanesc este cu 20% mai dulce decat Jonathanul polonez, iar continutul de substanta uscata solubila si cenusa (care indica prezenta mineralelor si a diversilor compusi) este cu 25%, respectiv 80% mai mare decat marul polonez. In ceea ce priveste soiul Golden, merele romanesti sunt cu 22% mai dulci decat cele italiene si cu 14% fata de cele turcesti. De asemenea, substanta uscata solubila este cu 13% mai mare decat la cele italiene si cu 5% fata de cele turcesti.
ACPA a solicitat Institutului National de Cercetare IBA Bucuresti efectuarea unui studiu comparativ pe mai multe loturi de mere din soiurile Jonathan si Golden, iar studiul a confirmat ca merele romanesti sunt mai dulci si contin mai multi compusi benefici decat merele provenite din alte tari.
,,Consumul de mere este recomandat inca din antichitate, iar astazi, pe baza studiilor stiintifice, exista confirmarea actiunii benefice a marului: depurativ sangvin si antiseptic intestinal, stimuleaza activitatea enzimelor si inlesneste arderile din organism, antioxidant, ajuta digestia, previne infectiile aparatului respirator. Consumate seara merele au actiune calmanta asupra sistemului nervos. Consumul de mere se recomanda si in cazuri de surmenaj fizic si psihic, anemie si obezitate, demineralizare. Merele au actiune favorabila in hipertensiunea arteriala, iar prin concentratia de pectina consumul a doua mere pe zi asigura in buna masura preventia impotriva arterosclerozei si infarctului’, precizeaza reprezentantii asociatiei „Optimum Cibum”.
Studiul, comandat de Asociatia Consumatorilor de Produse Alimentare „Optimum Cibum”, face parte dintr-un amplu program de cercetare si monitorizare a pietei agro-alimentare romanesti.
Potrivit datelor furnizate Agerpres de Ministerul Agriculturii, productia de mere a Romaniei a totalizat 435.414 tone in acest an, cu 24% mai mare decat in anul 2013, cand s-a obtinut o cantitate de 350.774 tone.
Sursa: Agerpres