Microfragmente de plastic polueaza pana la 88% din suprafata oceanelor si afecteaza lantul trofic marin, fiind inghitite de pesti si de alte animale, conform unui studiu al cercetatorilor spanioli, publicat luni in Statele Unite ale Americii.
„Curentii oceanici transporta obiecte din plastic, transformate in fragmente minuscule de radiatiile solare, iar aceste microfragmente de plastic, care isi pot pastra forma timp de sute de ani, au fost detectate in 88% din esantioanele prelevate de la suprafata oceanelor, in timpul expeditiei Malaspina, din 2010”, a declarat coordonatorul studiului, Andrés Cózar, de la Centrul superior de cercetare stiintifica (CSIC), de la Universitatea Cadiz din Spania.
Acest studiu, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), confirma, de asemenea, existenta a cinci mari zone de convergenta, la suprafata carora se acumuleaza aceste deseuri din plastic si care corespund celor cinci mari sisteme circulatorii ale apei din jurul Pamantului.
Cu toate acestea, suprafata oceanelor nu poate fi singura destinatie a acestor microdeseuri, deoarece, dupa cum indica acest studiu, o mare parte a acestor deseuri se afla probabil in lantul trofic marin, absorbite de animalele marine si depuse pe fundul oceanelor.
Aceste microfragmente de plastic contin adesea substante contaminante, care pot fi inghitite si digerate de animalele marine. In plus, numarul mare de deseuri de plastic ce plutesc la suprafata oceanelor permite microorganismelor sa colonizeze zone la care nu aveau acces pana acum.
Principalele reziduuri regasite in aceste deseuri sunt polietilena si polipropilena, polimeri utilizati in fabricarea articolelor casnice precum saci menajeri, recipiente din plastic pentru alimente si bauturi, obiecte folosite in bucatarie si jucarii.
„Vestea buna este ca raspandirea acestor deseuri de plastic este mult mai redusa decat ne-am astepta, insa marea problema este de a determina incotro se indreapta toate microfragmentele de plastic care patrund in ocean„, a precizat Carlos Duarte, coordonatorul expeditiei Malaspina.
Cercetatorii au estimat ca pe suprafata oceanelor plutesc intre 7.000 si 35.000 de tone de deseuri de plastic, cu o concentrare mai mare in Pacificul de Nord, ce reprezinta intre 33% si 35% din cantitatea totala.
Deversarea in oceane a deseurilor din materiale plastice provoaca daune estimate la cel putin 13 miliarde de dolari si ameninta viata marina, turismul si pescuitul, a avertizat ONU, in deschiderea primei sale reuniuni dedicate mediului, ce a avut loc pe 23 iunie, la Nairobi, Kenya. Din expeditia Malaspina, coordonata de CSIC, fac parte peste 400 de cercetatori din mai multe tari.
Membrii expeditiei au colectat aproape 200.000 de mostre de apa, plancton, particule atmosferice si de gaz din 313 zone din oceanele Indian, Pacific si Atlantic, de la diferite adancimi, care au ajuns pana la 6.000 de metri.
Sursa: Mediafax