![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Cate bordeie, atatea obiceie. Aceasta pare fi concluzia unui studiu al pietelor din tara, realizat de Ministerul Agriculturii. Conform datelor centralizate, preturile de pe tarabele comerciantilor difera de la zona la zona, unele alimente ajungand sa se vanda la preturi duble comparativ cu alte judete. Concluzia specialistilor de la minister este ca branzeturile cele mai ieftine pot fi cumparate din judetele Teleorman, Suceava si Satu Mare, iar cele mai scumpe din Tulcea si Bihor. In schimb, cei mai ieftini cartofi se gasesc la vanzatorii din Brasov sau Galati, iar cele mai mari preturi la cei din Bihor si Arges. Maramuresul se situeaza undeva la mijlocul raportului, insa deasupra Capitalei, cand vine vorba despre preturile practicate in piete. Totusi, baimarenii sunt nemultuimiti de costul alimentelor, considerand ca platesc prea mult pentru ceea ce cumpara.
In pietele si targurile din Cluj se vinde cel mai scump lapte din Romania, cu 4-5 lei litrul. Preturi similare la lapte sunt si in Bihor, Sibiu, Bucuresti, dar si in Maramures, unde un litru de lapte costa 4 lei. In schimb, lapte ieftin poate fi cumparat din Arges si Suceava, la preturi intre 1,5 si 2,5 lei litrul.
Ouale pot ajunge pana la un leu in judetul Neamt, insa nici Maramuresul nu face nota discordanta. Depinde de unde alegi sa le achizitionezi. Direct din gospodariile tarancilor, ouale se cumpara cu un leu, iar la tarabele din piete oul se vinde la preturi intre 0,35 si 0,45 lei.
Cei mai ieftini cartofi din tara sunt in Brasov si costa intre 0,8 si 1,5 lei kilogramul, in timp ce in Maramures preturile variaza intre 2 si 2,5 lei.
In opinia comerciantilor din pietele maramuresene, alimentele se vand destul de ieftin in comparatie cu alte targuri din tara.
“Pretul la oua e 0, 35 si 0, 45 lei, e un pret bun, acceptabil, ca nu s-au scumpit de anul trecut, din mai tot pretul asta e la oua”, a spus Florica Popa. “Fasolea e 8 lei, branza 4 lei-5 lei, dupa cat e de mare. Mai ieftin dam noi, ca la noi nu e platita munca noastra, vai de capul nostru”, a afirmat Maria Pante.
Sunt si comercianti care recunosc ca mai lasa din preturile afisate pe tarabe, pentru a reusi sa-si vanda marfa.
“Avem niste preturi acceptabile pentru cumparatori, sa poata cumpara. 12-13 lei, branza de oaie, smantana la 7 lei, laptele la 4 lei (n.r. sticla de doi litri). Mai lasam si la preturi, le negociem cu cumparatorii ca sa poata cumpara si noi sa putem vinde produsele, sa putem supravietui”, a precizat Gheorghina Latis.
De cealalta parte, musteriii se plang de preturi, considerandu-le piperate in raport cu veniturile pe care le au.
“Scumpe, la pensia mea de 3 mililioane jumate, si acum am sosit in piata, nici nu stiu ce sa iau, sa impart banii si pe medicamente si pe alimente, va dati seama ca nu-i usor”, a afirmat Elena Fazekas.
Interesant este ca datele Ministerului Agriculturii evidentiaza faptul ca Bucurestiul se situeaza, la aproape toate categoriile de preturi la alimente, sub media pe tara.
Sursa: Camelia Tocaci