Nivelul coruptiei, salariile, sistemul de sanatate, dar si prapastia dintre oamenii bogati si cei saraci sunt cele mai mari ingrijorari ale romanilor, potrivit unui studiu sociologic derulat recent la nivel national de catre Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES). Analiza arata ca peste 80% dintre persoanele chestionate sunt preocupate de aceste probleme, iar pe urmatoarele locuri in “topul ingrijorarii” se afla sistemul de pensii, somajul, poluarea, respectiv starea mediului inconjurator. Surprinzator este ca romanii se declara destul de putin preocupati de situatia economica personala, chiar daca multi spun ca sunt nemultumiti de nivelul lor de trai.
Tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani sunt mai ingrijorati de situatia economiei tarii decat persoanele de varsta a doua sau batranii. Sociologii care au derulat ancheta sustin ca se observa diferente si in functie de nivelul de scolarizare. Astfel, proportia persoanelor care s-au declarat foarte ingrijorate de acest aspect creste pe masura ce nivelul de scolarizare este mai scazut.
“Din lista cuprinsa in chestionar, cea mai mica ingrijorare a romanilor este situatia economica personala (64%), acestia declarand in masura mai mare ca sunt ingrijorati din pricina starii mediului inconjurator (76%) sau a conducerii tarii (75%)”, au aratat reprezentantii IRES in documentul intocmit dupa incheierea anghetei sociologice.
Femeile manifesta o ingrijorare mult mai mare – 31,7% – in ceea ce priveste situatia economica personala decat barbatii – 18,6%, se mai arata in studiu. “Ingrijorarea fata de situatia economica a copiilor sau a nepotilor este mai mare in randul femeilor, al persoanelor cu studii medii si elementare, a persoanelor care locuiesc in mediul rural si rezidentilor din Moldova”.
Si in privinta sistemului de sanatate, femeile sunt cele care se arata mai preocupate si mai nemultumite de situatia existenta. Reprezentantii IRES spun ca, in general, s-a remarcat in randul femeilor o tendinta de a declara in proportie mai mare ingrijorare fata de diferite aspecte. “Ele nu se dezic de aceasta tendinta nici in contextul ingrijorarii fata de sistemul de pensii: barbati- 45,1%; femei- 55,6%”, spun ei aratand ca distributia pe varste indica o proportie mai mare a acestui tip de raspuns in randul persoanelor intre 51 si 65 de ani (64%), fapt care poate fi explicat de apropierea de varsta de pensionare. In contrapartida, tinerii intre 18 si 35 de ani declara doar in proportie de 32,2% ca sunt foarte ingrijorati de sistemul de pensii.
Referitor la situatia invatamantului, raportul e inversat in privinta ingrijorarii. Cei cu studii superioare se arata mai nemultumiti decat cei care au ajuns la un nivel de educatie elementar sau mediu. “Ppersoanele cu studii superioare se declara foarte ingrijorate in privinta invatamantului in proportie de 49,3%, spre deosebire de cele cu studii elementare (39,7%) sau cele cu studii medii (44,8%)”. Studiul indica totodata ca locuitorii din zona de sud a tarii se declara foarte ingrijorati de situatia invatamantului in masura mai mare (51,2%) decat persoanele din Transilvania si Banat (40,2%) sau decat cele din Moldova (42,4%).
Nivelul de salarizare da motive de ingrijorare in special femeilor – 55,1% fata de 39,1% dintre barbati care au pus aceasta pozitie pe primul loc in clasamentul preocuparilor lor. “Dintre respondentii care se declara foarte ingrijorati in privinta salariilor, cea mai mare proportie o reprezinta persoanele cu studii medii (54,9%), urmate de persoanele cu studii elementare (49,2%) si, mai apoi, de persoanele cu studii superioare (36,9%)”.
Exista o relatie de inversa proportionalitate intre varsta persoanelor si ingrijorarea declarata fata de mediul inconjurator, arata sociologii. Cu cat inainteaza in varsta respondentii se declara in masura tot mai mica foarte ingrijorati de starea mediului inconjurator. “Intre ingrijorarea fata de mediu si studiile absolvite de respondent, insa, se contureaza o relatie de directa proportionalitate, respectiv ingrijorarea creste odata cu nivelul de educatie. (studii elementare- 28,1%; studii medii- 31,6%; studii superioare- 37,9%)”.
Distributia pe varste releva in cazul a trei intrebari – legate de conducerea tarii, de politica si de nivelul coruptiei – o proportie mai mica a tinerilor intre 18-35 de ani care se declara foarte ingrijorati de aceste aspecte fata de alte categorii de varsta. In ceea ce priveste somajul, femeile, spre deosebire de barbati, si persoanele cu studii medii si elementare, fata de cele cu studii superioare manifesta o ingrijorare foarte mare intr-o mai mare proportie, au mai aratat reprezentantii IRES.
Mai multe detalii despre studiul derulat la nivel national puteti afla facand click AICI.
Sursa: L.C.