Oameni de stiinta americani au recomandat unui numar de 20 de persoane obeze sa manance mai mult cateva luni si au constatat ca circa un sfert dintre ele au ramas sanatoase, in pofida cresterii in greutate, relateaza AFP.
Studiul publicat in editia din 2 ianuarie a Journal of Clinical Investigation a fost realizat de cercetatori de la Washington University School of Medicine din St Louis (Missouri, centrul Statelor Unite).
Participantilor la cercetare li s-a recomandat sa manance cu 1.000 de calorii mai mult pe zi, de preferinta in fast-food-uri, pentru a se ingrasa cu 6%. „Nu a fost deloc usor. Este la fel de greu sa faci pe cineva sa se ingrase cum este sa il faci sa slabeasca”, afirma Elisa Fabbrini, profesor de medicina si principalul autor al studiului.
Cei care nu aveau afectiuni legate de obicei de obezitate, ca o oarecare rezistenta la insulina, un nivel ridicat de colesterol, presiune sanguina mare sau exces de grasime in ficat, nu au prezentat aceste complicatii nici dupa ce s-au ingrasat cu 7 kilograme, se arata in studiu.
Rezultatele confirma ceea ce o oamenii de stiinta observasera deja la populatia cu greutate normala: circa un sfert din obezi nu sufera de complicatii susceptibile sa provoace crize cardiace, atacuri cerebrale sau diabet.
Insa starea de sanatate a celor care aveau deja probleme metabolice inainte sa ia in greutate s-a agravat dupa regimul caloric mentionat.
Toti cei care au participat la studiu au fost pusi ulterior sub supravegherea unor dieteticieni ca sa piarda kilogramele acumulate si au facut obiectul unui documentar difuzat pe HBO, „Weight of the Nation” (Greutatea natiunii).
Autorii cercetarii sustin ca acum stiu mai bine cum sa depisteze persoanele obeze cele mai susceptibile sa dezvolte complicatii.
„O alta diferenta este legata de functia genetica din tesutul gras”, arata oamenii de stiinta, adaugand ca la persoanele supraponderale cu metabolism normal mai multe gene regleaza grasimile. „Activitatea acestor gene se dezvolta chiar si cand oamenii cu metabolism normal iau in greutate, lucru care nu este valabil la persoanele cu metabolism anormal”, se arata in studiu.
Urmeaza sa fie realizate alte studii pentru a afla de ce unele persoane obeze sunt mai susceptibile sa dezvolte complicatiile mentionate. „Sa fie genetica, un anume regim alimentar, activitatea fizica, sanatatea psihica sau microbii?”, se intreaba Samuel Klein, director al Washington University’ Center for Human Nutrition, citat in incheiere de AFP.
Sursa: Agerpres