Adeptii unui regim bogat in alimente prajite si mezeluri, insotite de bauturi dulci, prezinta un risc cu 56% mai mare sa dezvolte boli cardiovasculare in comparatie cu cei care opteaza pentru alte diete, potrivit unui studiu publicat luni in revista „Circulation”, editata de American Heart Association, informeaza AFP.
Studiul a fost realizat in SUA pe parcursul a sase ani, pe un esantion de 17.418 de persoane de peste 45 de ani.
Consumatorii unui astfel de regim alimentar, tipic in sudul Statelor Unite — pui prajit, rosii verzi si cartofi prajiti, carne rosie, slanina si jambon — au un risc crescut fata de celelalte patru stiluri de gatit analizate, inclusiv un meniu axat pe mancaruri cum ar fi pastele, pizza, bucataria mexicana si chineza.
„Indiferent de sex, rasa sau locul in care traiesti, daca mananci alimente tipice bucatariei din sudul SUA, trebuie sa fii constient de riscul crescut de boli cardiovasculare si sa incerci sa schimbi obiceiurile” — este sfatul pe care il da James Shikany, epidemiolog de la Universitatea din Alabama, autorul principal al studiului, citat de AFP.
Un alt regim alimentar studiat este cel bogat in legume, fructe, cereale, iaurt si care cuprinde si peste si carne de pui.
Al treilea grup examinat a fost un regim alimentar dominat de zahar, deserturi, ciocolata si produse de patiserie.
Cercetatorii au mai observat o tendinta alimentara denumita „alcool si salata”, bazata pe o cantitate semnificativa de vin sau bere, cu consumarea in acelasi timp de legume verzi, rosii si salata.
Participantii au fost intervievati telefonic despre regimul lor alimentar, frecventa si cantitatile consumate in medie in cele douasprezece luni anterioare. Persoanele din grupul studiat au fost supuse si unui examen medical.
Bolile cardiovasculare constituie prima cauza de mortalitate in lume. In Statele Unite, 735.000 de persoane au un atac de cord in fiecare an si 120.000 mor din aceasta cauza, potrivit datelor American Heart Association, citata de AFP.
Sursa: Agerpres