Patru din zece copii de pana in 13 ani au carii la dintii definitivi si aproape 90% dintre acestea sunt netratate, iar 75% dintre copiii cu varste intre 5 si 13 ani au carii la dintii temporari, situatie care arata lipsa unui comportament de preventie, potrivit unui studiu.
Rezultatele studiului privind sanatatea orala la copii, realizat in cadrul campaniei „Zambeste Romania”, a fost prezentat joi, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Orale. Studiul, desfasurat in 2013, in scolile din principalele sapte orase din tara, indica faptul ca exista in continuare o nevoie pronuntata de educatie, atat in randul copiilor, cat si al parintilor.
„Statisticile arata o Romanie cu o stare de sanatate orala precara: 80 la suta dintre romani au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventa afectiune, respectiv 71 la suta. Rezultatele celui mai nou studiu privind sanatatea orala la copii, derulat de «Zambeste Romania», arata ca patru din zece copii de pana in 13 ani au deja carii pe dintii definitivi, fapt ingrijorator, dat fiind ca unii dinti definitivi incep sa apara foarte devreme, la varsta de sase ani. In plus, aproape 90 la suta din dintii permanenti afectati ai copiilor sunt afectati de carii care sunt neglijate si nu sunt tratate, ceea ce afecteaza inca de timpuriu starea generala a danturii”, a declarat conferentiar dr. Adina Dumitrache, sef al disciplinei sanatate orala si stiinte comportamentale, de la Facultatea de Medicina Dentara, Universitatea de Medicina si Farmacie Bucuresti.
Potrivit studiului, 75 la suta dintre copiii intre 5 si 13 ani au carii pe dintii temporari. Totodata, in medie, trei sferturi din dintii afectati ai acestor copii prezinta carii netratate, iar patru la suta din dintii afectati au fost extrasi din cauza cariilor.
Incidenta ridicata a cariilor, atat in cazul dintilor temporari, cat si al celor definitivi, arata lipsa unui comportament de preventie si nevoia de educare cu privire la regulile esentiale pentru o igiena orala corecta. De asemenea, nivelul ridicat de carii netratate indica necunoasterea consecintelor pe care le poate avea absenta tratamentului asupra starii generale de sanatate, sustin autorii studiului.
Totodata, studiul arata ca 38 la suta dintre copii au placa dentara microbiana semnificativa, fapt ce indica o stare precara de igiena orala. Placa dentara favorizeaza aparitia cariilor si problemelor gingivale si este un indicator ca cei mici nu au o igiena orala corespunzatoare.
„Profilul starii de sanatate orala a scolarilor, evaluat in cadrul studiului, arata ca leziunile carioase si anomaliile dento-maxilare raman in continuare o problema majora de sanatate publica. Pe langa acestea, studiul arata ca igiena orala a copiilor este neadecvata. Sunt necesare in continuare eforturi sustinute pentru tratarea cariilor, prevenirea aparitiei celor noi, inclusiv prin sigilari, incurajarea si educarea elevilor pentru o igiena orala corecta, folosirea produselor auxiliare pentru evitarea aparitiei cariilor in zone predispuse, precum si initierea tratamentelor ortodontice precoce”, a mai spus Adina Dumitrache.
Odata cu prezentarea studiului, GSK Consumer Healthcare a lansat cea de-a treia editie a campaniei de educare si promovare a igienei orale corecte „Zambeste Romania”, sustinuta de mai multe companii.
Deputatul Rodica Nassar, presedintele Comisiei pentru sanatate si familie, prezenta la eveniment, a declarat ca pentru a ne lupta cu statisticile care arata nivelul scazut de sanatate orala, ce afecteaza populatia de toate varstele, trebuie sa ne axam pe preventie, iar aceasta incepe cu educarea copiilor.
„Incurajarea vizitelor la stomatolog, programele nationale in scoli, facilitarea accesului la informatii despre igiena orala, cea mai simpla si la indemana metoda de preventie, precum si explicarea consecintelor neglijarii ei – toate acestea sunt foarte importante pentru o mai buna sanatate orala si, de aceea, ne bucuram sa sprijinim initiative foarte utile, precum campania «Zambeste Romania»”, a spus Rodica Nassar.
Campania „Zambeste Romania” din acest an se va desfisura sub sloganul: „Ai grija de sanatatea dintilor tai”. Aceasta campanie explica trei pasi esentiali pentru o mai buna igiena orala, ca mijloc principal de preventie al problemelor dentare, respectiv periajul dintilor de doua, maximum de trei ori pe zi, vizita la dentist periodic si o dieta sanatoasa si echilibrata, care sa includa multe fructe si legume.
Odata cu lansarea noii campanii „Zambeste Romania” a fost dat si startul Campionatului national de periaj dentar, care are loc in perioada martie -aprilie. Competitia se adreseaza copiilor de pana in 14 ani, familiilor lor si unitatilor de invatamant din ciclurile primar si gimanzial. La finalul competitiei vor fi premiate creativitatea si umorul participantilor in modul de a arata cum isi ingrijesc dintii zi de zi. Premiile oferite sunt o excursie la Disneyland impreuna cu familia, pentru categoria „Familii”, si zece premii in valoare de 500 de euro, pentru dotarea claselor, in categoria „Scoala”.
Cei care vor sa participe la competitie se pot inscrie in perioada 20 martie – 20 aprilie, pe www.zambesteromania.rosau pe pagina de Facebook „Zambeste Romania”.
Sursa: Mediafax