Frecventarea unor spatii verzi (vegetale) si albastre (acvatice) are efecte extrem de benefice asupra sanatatii mentale si fizice. O echipa de cercetatori americani si canadieni mentioneaza conceptul de „peisaje terapeutice”, scrie passionsante.be.
Studiul realizat de ei a vizat persoane varstnice din Vancouver si imprejurimi (extremul vestic al Canadei, pe coasta Pacificului), carora li s-a cerut sa dea amanunte — in termeni calitativi si cantitativi — despre contactele cu spatii verzi (parc, gradina publica, padure, strada marginita de copaci, ronduri de flori) si albastre (lacuri, rauri, mare). Datele obtinute au fost puse in legatura cu evaluarea unei stari bune fizice si mentale resimtite (subiective).
Rezultatul studiului a pus in evidenta un impact extrem de pozitiv al acestor medii. Astfel, persoanele care au acces frecvent la spatiile mentionate au prezentat scoruri mai bune, lucru care se explica in mai multe feluri, printre care stimularea activitatii fizice (plimbari), izolare mai scazuta (oamenii ies mai mult din casa si intretin relatii sociale) si un efect de relaxare (zgomotul apei, cantecul pasarilor). Exista diferente in functie de accesibilitate si securitate, insa in general influenta benefica este cat se poate de reala.
Cercetatorii implicati considera ca amenajarea unor spatii verzi si albastre in mediul urban si semi-urban contribuie la o imbatranire in stare fizica si mentala buna si la o atitudine pozitiva in general.
Ei noteaza ca, daca se acorda, pe buna dreptate, o mare atentie locurilor de joaca pentru copii, seniorii nu beneficiaza suficient de spatii de destindere destinate lor, ceea ce este regretabil.
Sursa: Agerpres