Persoanele care sufera de sindromul oboselii cronice prezinta anomalii cerebrale, potrivit unui studiu publicat miercuri in revista medicala americana Radiology. Acest sindrom, numit de asemenea encefalomielita mialgica, se caracterizeaza printr-o stare de oboseala persistenta ce nu poate fi explicata si care continua luni de zile, chiar ani, in pofida repausului.
Considerata maladie neurologica, afectiunea apare deseori in mod brusc, antrenand o deteriorare rapida si importanta a starii de sanatate. Peste un milion de adulti si copii sunt afectati de aceasta boala in SUA, potrivit Centrelor de control si prevenire a bolilor (CDC).
Pentru acest nou studiu, cercetatorii au folosit imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) pe 15 pacienti, barbati si femei, afectati de acest sindrom, precum si pe un grup de control de 14 persoane de ambele sexe si de aceeasi varsta, in stare buna de sanatate.
Ei au utilizat trei tehnici diferite de IRM pentru a obtine o analiza volumetrica ce permite sa se masoare marimea diferitelor compartimente ale creierului pentru a observa materia alba formata din fibre nervoase ce transporta mesaje intre neuroni si o alta tehnica pentru a masura fluxul sanguin cerebral. In urma compararii diferitelor rezultate s-a constat ca persoanele care sufera de sindromul oboselii cronice au un volum ceva mai mic de materie alba. Ei au de asemenea o difuzie anormala de molecule de apa intr-o parte a substantei albe a emisferei cerebrale drepte.
In cele din urma, cercetatorii au constatat pe subiectii analizati si care sufera de acest sindrom anomalii in doua parti ale creierului care leaga lobul frontal si cel temporal.
‘Cu cat aceste doua parti ale creierului sunt mai anormale, mai dense ca aparenta, cu atat mai severe sunt simptomele’, a subliniat dr Michael Zeineh, profesor de radiologie la Facultatea de Medicina din Stanford, California (vest).
Aceste rezultate permit sa se aiba in vedere posibilitatea de a avea un biomarker pentru sindromul oboselii cronice si care ar putea ajuta la diagnosticarea acestei afectiuni, a spus profesorul.
Desi cercetarea nu a fost efectuata decat pe 15 bolnavi, tehnicile de imagistica sunt promitatoare ca instrument de diagnosticare pentru a identifica persoanele care sufera de aceasta patologie, afirma cercetatorii, precizand ca s-a ajuns la un nivel de detectare de 80%.
In afara de instrumentul de diagnosticare, IRM-ul ar putea identifica, de asemenea, mecanismele creierului cand boala afecteaza sistemul nervos central, potrivit autorilor studiului.
Ipoteza unei cauze virale este din ce in ce mai des avuta in vedere, deoarece infectia este adesea identificata ca factor de declansare insotit de o disfunctie a sistemului imunitar.
Simptomele nu se limiteaza la o stare avansata de oboseala si includ de asemenea dureri articulare si musculare, migrene, umflarea ganglionilor limfatici, probleme gastro-intestinale si tensiune arteriala anormala.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres