Peste jumatate (56,3%) dintre romanii care fumeaza au declarat ca vor sa renunte la acest obicei in anul urmator, arata rezultatele unui studiu paneuropean prezentat de Societatea Romana de Pneumologie. Cea mai mare parte a fumatorilor care au raspuns la chestionar au declarat ca fumeaza saptamanal intre 70 si 140 de tigari (10-20 de tigari pe zi), cifre valabile si in cazul a 32,4% dintre romanii care fumeaza in mod constant.
„Campania Comisiei Europene, «Ex-fumatorii sunt de neoprit», sub umbrela careia s-a desfasurat acest studiu, comuta mesajul principal de la pericolele generate de fumat la avantajele abandonarii fumatului. Aceste cifre arata realitatile vietii de fumator, dar si o directie ascendenta in ceea ce priveste intentia de a renunta’, a declarat vineri la o conferinta de presa prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie. Studiul arata ca 80% dintre romani considera vointa elementul principal care i-ar ajuta sa renunte la fumat, in timp ce 43% au spus ca motivarea poate avea o contributie decisiva in acest proces.
„In ceea ce priveste procesul de renuntare la fumat, este foarte important sa cunoastem atat factorii intrinseci, cat si cei extrinseci care faciliteaza renuntarea. Este interesant faptul ca o parte foarte mare dintre respondenti considera ca secretul renuntarii sta in ei insisi. Motivatia are un rol foarte important, iar identificarea ei reprezinta cheia succesului unui episod de sevraj nicotinic”, a punctat dr. Ioana Munteanu, presedintele Sectiunii de Tabacologie a Societatii Romane de Pneumologie.
Aproximativ 28% dintre fumatorii romani intampina dificultati in a rezista impulsului de a fuma atunci cand savureaza ceai sau cafea. 27% considera dificila socializarea cu alti fumatori daca vor sa renunte, iar 22% sunt cel mai tentati de “tigara de dimineata”. Intrebati cum s-ar simti daca ar reusi sa nu mai fumeze, 42% dintre romani au declarat ca ar fi mandri. Tot 42% dintre respondenti considera ca s-ar simti mai sanatosi si ar fi mai atenti la starea lor de sanatate.
Peste jumatate dintre cei 1.011 romani intervievati sunt de parere ca fumatul influenteaza negativ desfasurarea anumitor activitati. Peste 20% dintre respondenti considera ca fumatul afecteaza performantele sportive, iar jumatate evita calatoriile cu avionul din cauza acestui obicei.
Campania Comisiei Europene “Ex-fumatorii sunt de neoprit” militeaza pentru renuntarea la fumat prin promovarea realizarilor ex-fumatorilor din Europa. Gratie acestei initiative, cetatenii europeni beneficiaza de ajutor gratuit in procesul renuntarii la fumat prin iCoach, un instrument digital gratuit bazat pe cercetari stiintifice extinse si pe experienta clinica a psihologilor si a expertilor in comunicare. De la lansarea proiectului, in iunie 2011, 380.819 de cetateni europeni s-au inscris pe iCoach, dintre care 22.325 romani.
In prezent, Romania se claseaza pe pozitia a patra in UE in ceea ce priveste numarul inregistrarilor pe iCoach la nivel national. Peste 40% din utilizatorii europeni ai iCoach declara ca au renuntat la fumat dupa trei luni de utilizare a platformei. Un procent de 28% dintre europeni sunt fumatori, iar fumatul continua sa fie cea mai mare cauza de deces ce poate fi prevenita din Uniunea Europeana.
Campania paneuropeana “Ex-fumatorii sunt de neoprit” (2011-2013) are ca obiectiv incurajarea locuitorilor de pe continentul european sa renunte la fumat. Abordarea campaniei muta accentul de pe riscurile fumatului pe efectele benefice ale renuntarii la acest obicei, punand in lumina realizarile ex-fumatorilor si oferind sfaturi practice pentru a renunta.
Sursa: Agerpres