Desi pisicile sunt perfect capabile sa recunoasca vocea stapanului lor, ele prefera s-o ignore, din motive posibil legate de evolutia acestui animal, care s-ar fi ‘autodomesticit’, arata un studiu realizat de o echipa de cercetatori japonezi, preluat de cotidianul britanic The Independent. Echipa condusa de Atsuko Saito si Kazutaka Shinozuka de la Universitatea din Japonia a testat 20 de pisici aflate in casele stapanilor lor. Cercetatorii au asteptat pana cand stapanul a plecat din camera, apoi au difuzat inregistrarile vocilor a trei straini care le chemau pe nume, apoi pe cea a stapanului, urmata de cea a unui alt strain.
Raspunsurile pisicilor la fiecare chemare au fost analizate, luand in considerare o serie de factori precum miscarea urechilor, cozii si capului, zgomotele produse sau dilatarea pupilelor.
Atunci cand isi auzeau n umele chemat, animalele afisau un ‘comportament de orientare’, miscandu-si capul si urechile pentru a localiza de unde venea sunetul. Desi raspunsul la vocea stapanului era mai puternic decat la cele ale strainilor, pisicile au refuzat totusi sa se miste la chemarea oricaruia dintre participanti.
‘Rezultatele indica faptul ca pisicile nu raspund activ, cu un comportament comunicativ, la vocea stapanului care le cheama din alta camera, desi o pot distinge’ fata de vocea unui strain, scriu Saito si Shinozuka in concluziile studiului, publicat in jurnalul Animal Cognition. Studiul sugereaza ca motivul pentru care pisicile nu raspund la chemare poate fi legat de domesticirea timpurie a speciei, continua cotidianul britanic.
Potrivit unor analize genetice recente, stramosul comun al pisicii moderne este Felis silvestris, o specie de pisica salbatica ce a venit in contact cu oamenii in urma cu circa 9.000 de ani. Pe masura ce societatile timpurii au dezvoltat agricultura, aceste animale s-au apropiat de acestea pentru a vana rozatoarele care erau atrase de depozitele de cereale. In cuvintele autorilor lucrarii, pisicile s-au ‘autodomesticit’.
‘Din punct de vedere istoric, pisicile, spre deosebire de caini, nu au fost domesticite sa se supuna ordinelor stapanilor. Dimpotriva, ele par sa ia initiativa in interactiunea om-pisica’, se afirma in studiu.
Aceasta contrasteaza cu relatia om-caine, cel din urma fiind domesticit de-a lungul mai multor mii de ani pentru a raspunde la ordine si comenzi. Pisicile, in schimb, n-au avut nevoie niciodata sa invete un astfel de comportament.
Este putin probabil ca aceste concluzii sa-i descurajeze sau sa le provoace vreo surpriza celor care si-au ales o pisica drept animal de companie. Lucrarea noteaza ca, desi cainii sunt perceputi de catre stapanii lor drept mai afectuosi decat pisicile, ambele animale se bucura de un nivel similar de atasament din partea proprietarilor. ‘Aspectul legat de comportamentul pisicilor care ii determina pe stapanii lor sa se ataseze de ele ramane nedeterminat’, incheie studiul.
Sursa: Agerpres