Cercetatorii americani sustin ca planeta Venus ar fi putut gazdui viata in trecut, in oceane de apa si dioxid de carbon, potrivit unor simulari realizate in cadrul unui nou studiu, informeaza dailymail.co.uk.
Venus, o planeta considerata geamana Terrei, este in prezent un mediu sterp, cu o atmosfera foarte densa, cu ploi acide si temperaturi ce ating 480 de grade Celsius.
Oamenii de stiinta cred ca aceasta planeta ar fi putut avea, in trecut, destul de multa apa in atmosfera sa pentru a acoperi intreaga suprafata cu un ocean cu adancimea de 25 de metri, potrivit dailymail.co.uk.
Potrivit noului studiu, desi temperatura ar fi fost prea mare pentru ca apa din atmosfera sa poata cadea la sol sub forma de ploaie, Venus ar fi avut un urias ocean de dioxid de carbon in stare supercritica, despre care s-a dovedit de curand ca ar putea gazdui viata.
„In prezent, atmosfera lui Venus este constituita in cea mai mare parte din dioxid de carbon, adica 96,5% din volumul atmosferei”, a declarat, pentru Space.com, fizicianul Dima Bolmatov de la Universitatea Cornell.
Dioxidul de carbon in stare supercritica este creat atunci cand lichidele si gazele ating anumite valori de temperatura si presiune, dand nastere unui fluid care prezinta caracteristicile atat ale unui lichid, cat si ale unui gaz.
Oamenii de stiinta credeau anterior ca proprietatile fizice ale fluidelor in stare supercritica se schimba incet in functie de presiune si temperatura, dar simularile computerizate realizate de profesorul Bolmatov au aratat ca nu se intampla asa.
Presiunea atmosferica uriasa de pe Venus, in urma cu foarte mult timp, ar fi putut face ca dioxidul de carbon sa arate ca bulele de sapun sau ca „o bula de gaz acoperita de un strat gros de lichid”, dupa cum a descris fenomenul profesorul Bolmatov.
„Astfel, devine plauzibil ca proprietatile geologice ale lui Venus – precum canioanele, presupusele albii si campii – sunt amprente ale unei prezente foarte aproape de sol a dioxidului de carbon in forma supercritica”, a spus Dima Bolmatov.
Descoperirea vine dupa un studiu publicat in luna noiembrie, care a aratat ca viata poate exista pe planete care contin dioxid de carbon in stare supercritica.
Profesorul Dirk Schulze-Makuch de la Universitatea Washington a comparat enzimele continute in dioxid de carbon si apa si a descoperit ca acestea erau mult mai stabile in dioxidul de carbon in stare supercritica.
Aceasta stare a dioxidului de carbon face ca enzimele sa fie mult mai selective fata de moleculele de care se leaga, fapt ce duce la aparitia a mai putine reactii chimice secundare.
Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca anumite bacterii tolereaza foarte bine dioxidul de carbon in stare supercritica.
Studii anterioare au aratat ca microbii pot supravietui in medii pline de dioxid de carbon, situate in adancimile oceanului planetar al Terrei – o zona unde acest fluid poate atinge starea supercritica.
In cazul in care Venus a avut intr-adevar oceane de dioxid de carbon in stare supercritica, planeta ar putea avea acum ramasite ale unor forme de viata.
Sursa: Mediafax