Institutul pentru Managementul Dezvoltarii (IMD) din Elvetia a publicat astazi un studiu, citat de Mediafax, conform caruia statele industrializate au nevoie de zeci de ani pentru a reduce gradul de indatorare la un nivel rezonabil.
Indatorarea medie a statelor din G20 va urca de la 76% din PIB in 2007 la 106% din PIB in 2010, mentioneaza un studiu al Institutului pentru Managementul Dezvoltarii (IMD) din Elvetia.
Timpul necesar reducerii indatorarii la nivelul acceptabil (60% din PIB), potrivit criteriilor de la Maastricht in vigoare in zona euro, difera de la tara la tara. De exemplu, Japonia va avea nevoie de 74 de ani, Italia de 50, Portugalia de 27, iar Belgia de 25 de ani. SUA isi va reduce nivelul de indatorare la 60% din PIB in 2033, Islanda in 2032, Grecia in 2031, iar Franta in 2029.
Situatia nu este la fel de grava pentru toate statele indatorate puternic. „Japonia, Italia si Belgia au datorii mari, dar principalii creditori sunt institutii nationale”, a precizat Stephane Garelli, director al centrului mondial al competitivitatii din cadrul IMD.
Insa, Grecia si Portugalia sunt datoare in cea mai mare parte unor banci straine, care detin 106 miliarde de euro din datoria statului elen si 44 miliarde euro din a celei portugheze. Cele doua tari, ca si Spania, se afla intr-o criza a datoriilor si sufera si de „problema credibilitatii, in privinta capacitatii de respectare a obligatiilor financiare”.
„Conteaza nu doar marimea datoriei publice, in termeni absoluti, ci si timpul necesar achitarii„, a explicat profesorul Garelli, care considera ca tarile puternic indatorate risca o scadere semnificativa a competitivitatii.
Liderii din Uniunea Europeana si cei ai FMI au aprobat, in 10 mai, un plan de sprijinire a statelor cu probleme financiare din zona euro, in valoare de 750 miliarde de euro, pentru a calma temerile privind riscul extinderii crizei datoriilor din Grecia in Spania si Portugalia.
Sursa: Mediafax