Religia nu ii determina pe oameni sa adopte un comportament mai bun, ci ii face sa resimta intr-un mod mult mai acut sentimentul de vina, afirma autorii unui studiu realizat recent in Statele Unite, publicat in revista Science, informeaza dailymail.co.uk.
Autorii studiului nu au descoperit „nicio diferenta semnificativa” in ceea ce priveste numarul si calitatea morala sau imorala a comportamentelor si a faptelor intreprinse de participantii religiosi si atei. Cercetatorii americani au gasit o singura diferenta: persoanele religioase au reactionat cu mai multa mandrie si gratitudine fata de faptele lor morale, dar si cu mai multa vina, rusine si dezgust fata de faptele lor imorale.
Potrivit autorilor studiului, acest fapt inseamna ca persoanele religioase si cele atee au mai multe lucruri in comun decat se credea in trecut in privinta experientelor morale din viata de zi cu zi.
„Din cate stim, acesta este primul studiu care analizeaza in mod direct felul in care moralitatea se manifesta in experientele de zi cu zi ale oamenilor”, a declarat Linda Skitka, psiholog la Universitatea Illinois din Chicago, coautoare a studiului.
Pentru a analiza felul in care oamenii resimt moralitatea si imoralitatea in viata de zi cu zi, cercetatorii americani au chestionat peste 1.200 de adulti, cu varstele cuprinse intre 18 si 68 de ani, prin intermediul telefoanelor inteligente. Timp de trei zile, acesti cetateni americani si canadieni, care au alcatuit un esantion reprezentativ din punct de vedere demografic, au primit cinci semnale in fiecare zi, care i-au determinat sa ofere raspunsuri scurte la un chestionar despre faptele morale sau imorale pe care le-au comis sau suportat, la care au asistat sau despre care au auzit in ultima ora.
Pe langa factorul religios, cercetatorii au analizat moralitatea faptelor zilnice si simpatiile politice, dar si efectele pe care moralitatea si imoralitatea le au asupra gradului de fericire al unui individ si sentimentului acestuia de a avea un scop in viata.
Autorii au descoperit astfel ca persoanele religioase si cele atee difera intr-un singur fel: felul in care ii fac sa se simta faptele morale si imorale. Persoanele religioase au raspuns cu emotii mai puternice – mai multa mandrie si gratitudine fata de faptele lor morale, dar si mai multa vina, rusine si dezgust fata de faptele lor imorale.
De asemenea, autorii studiului nu au gasit dovezi care sa ateste vreo inclinatie pentru moralitate mai mare in randul persoanelor care simpatizeaza cu partidele politice conservatoare fata de persoanele care simpatizeaza cu partidele liberale. „Descoperirea noastra este importanta, pentru ca ea dezvaluie faptul ca, desi exista aumite mici diferente in ceea ce priveste gradul in care liberalii si conservatorii sprijina anumite prioritati morale, in realitate prioritatile lor morale sunt mai degraba similare decat diferite”, a precizat Linda Skitka.
Ambele grupuri erau foarte preocupate de chestiuni precum vatamare/ ingrijire, echitate/ inechitate, autoritate/ subversiune si cinste/ necinste.
Aceiasi cercetatori au anuntat ca doresc sa realizeze in viitorul apropiat si alte studii folosind metoda de chestionare prin smartphone, in locul testelor de laborator, pentru a analiza si mai in profunzime conceptul de moralitate si psihodinamica sentimentelor de gratitudine, furie si excludere.
Sursa: Mediafax