„Rezervoarele” cu HIV, in prezent principalul obstacol in calea terapiilor care vizeaza eliminarea acestui virus prin administrarea de antiretrovirale, se instaleaza foarte repede in corpul pacientului infectat, potrivit unui studiu realizat pe maimute, publicat duminica in revista Nature. Instalarea foarte rapida a acestor rezervoare virale reprezinta „o noua provocare, foarte importanta, pentru strategiile de eradicare a HIV”, afirma cercetatorii americani care au coordonat studiul, informeaza AFP.
Aceste rezervoare sunt situate in celule ale sistemului imunitar, limfocite T, unde virusul poate sa scape de actiunea medicamentelor si de unde infectia poate sa reporneasca, atunci cand tratamentul antiretroviral este oprit.
Ele reprezinta principalul obstacol in obtinerea unei eficiente complete a tratamentelor care permit in zilele noastre ca virusul sa devina nedetectabil in sange, dar care nu permit eliminarea completa a acestuia. Aceste „sanctuare” virale au devenit una dintre tintele majore vizate de programele de cercetari stiintifice contra SIDA.
Medicii de la Harvard Medical School au dedus ca aparitia acestor rezervoare virale la macaci apar la mai putin de trei zile dupa inocularea cu VIS, echivalentul lui HIV pentru maimute, atunci cand acest virus era inca nedetectabil in sangele animalelor infectate.
Un numar de 20 de maimute, carora le-a fost inoculat acel virus, au fost tratate cu antiretrovirale timp de 3 zile, 7 zile, 10 zile sau 14 zile dupa introducerea virusului.
Animalele tratate doar trei zile dupa infectare nu au dezvoltat reactia imunitara proprie acestei infectii.
Insa, la toate maimutele, oprirea tratamentului dupa 24 de saptamani a fost urmata de o reaparitie a infectiei virale. In cazul maimutelor tratate foarte devreme, reaparitia virusului a necesitat mai mult timp, insa ea s-a manifestat sistematic.
Studiul intareste concluziile formulate recent dupa noile situatii aparute in cazul „bebelusului din Mississippi”.
Nascuta in Statele Unite dintr-o mama infectata cu HIV, aceasta fetita a primit doze puternice de antiretrovirale la scurt timp dupa nastere si a continuat aceasta terapie vreme de 18 luni, pana cand medicii i-au pierdut urma, intrucat fetita s-a mutat cu mama ei in alt stat.
Atunci cand au regasit-o, dupa cinci luni, si au testat-o din nou, medicii nu au mai gasit nicio urma de virus in organismul ei si au vorbit despre un fenomen care contrasteaza cu obisnuita recidiva a virusului imunodeficientei umane (HIV), ce se manifesta de regula la cateva saptamani dupa oprirea tratamentului.
Cazul fetitei din Mississippi i-a determinat pe cercetatori sa spere la o eradicare definitiva a virusului pentru persoanele tratate la cateva ore dupa infectare.
Dar „recidiva virala” s-a produs in cele din urma: dupa mai mult de doi ani fara tratament, fetita a redevenit seropozitiva.
„Exista diferente importante intre maimutele infectate cu VIS si oamenii infectati cu HIV„, a declarat unul dintre autorii studiului, Dan Barouch.
Insa „rezultatele clinice nefericite ale recidivei virale in cazul bebelusului din Mississippi par sa concorde cu datele oferite de studiul facut pe maimute” si constituie „o provocare importanta pentru actiunile de eradicare a HIV”, a adaugat Dan Barouch, cercetator la Harvard Medical School.
Un alt studiu, realizat tot la Universitatea Harvard, a incercat sa prezica eficienta noilor tratamente contra rezervoarelor virale. Studiul arata ca durata inainte de recidiva virala este „foarte variabila” si poate sa intervina la mai multi ani dupa o remisie a infectiei, potrivit unui articol publicat in revista stiintifica americana PNAS.
Duminica, a inceput la Melbourne, in Australia, cea de-a 20-a Conferinta internationala despre SIDA, un eveniment stiintific si social major, organizat la fiecare doi ani despre aceasta epidemie mondiala.
Sursa: Mediafax