Femeile care se machiaza si aplica rimel pe gene in mod regulat prezinta un risc mai mic de blefarita, o infectie oculara ce provoaca inflamarea si inrosirea pleoapelor, conform unui studiu efectuat de Colegiul opticienilor din Londra.
Explicatia consta in faptul ca femeile care se fardeaza si aplica rimel pe gene „se vor demachia ulterior, eliminand murdaria si impuritatile de pe gene„, afirma Francesca Marchetti, de la Colegiul opticienilor din Londra, informeaza dailymail.co.uk.
Blefarita este provocata de o bacterie ce patrunde in ochi prin intermediul unei zgarieturi sau a unei mici leziuni si se trateaza de obicei cu ajutorul unei igiene oculare corespunzatoare si aplicand o compresa calda pe ochiul afectat. Totusi, daca inflamarea nu se retrage, este necesara interventia medicului specialist.
Pe de alta parte, persoanele cu ochi albastri si pielea deschisa la culoare sunt mai predispuse la afectiuni oculare asociate, cum ar fi degenerarea maculara si rozaceea oculara.
Motivul este acela ca ochii albastri sunt mai sensibili la lumina din cauza pigmentului insuficient, motiv pentru care persoanele cu ochi albastri au un risc mai mare de a dezvolta degenerare maculara asociata cu varsta, afectiune ce provoaca moartea celulelor sensibile la lumina din spatele ochiului si, in cele din urma, orbirea.
Alt mijloc eficient de protectie impotriva afectiunilor oculare sunt ochelarii de soare, ce reduc riscul de fotocheratita, o afectiune dureroasa provocata de expunerea la raze ultraviolete prea puternice, care se manifesta prin inflamarea corneei. Riscul cel mai mare de fotocheratita il au persoanele cu ochi albastri deoarece razele ultraviolete patrund mai usor, din cauza pigmentului insuficient.
Ochelarii de soare contribuie de asemenea la combaterea conjunctivitei alergice, manifestata prin senzatia de mancarime si prin roseata, si la alergiile provocate de parul de animale si la polen.
Sursa: Mediafax