Romania a urcat cinci locuri, de pe 47 pe 42, in clasamentul mondial privind respectarea libertatii presei, realizat anual de organizatia franceza Reporters sans Frontieres (RSF), unde Finlanda, Olanda si Norvegia ocupa primele trei locuri, potrivit site-ului RSF.
Potrivit AFP, Eritreea este tara unde libertatea presei este cel mai putin respectata, conform acestui clasament care include 179 de tari si provincii. Ea este urmata, in ordine, de Coreea de Nord, Turkmenistan, Siria, Somalia, Iran, China, Vietnam, Cuba, Sudan si Yemen.
Cea mai mare cadere a inregistrat-o Mali, 74 de locuri, pana pe pozitia a 99-a (fata de clasamentul de pe 2011), mai ales din cauza puciului din 22 martie 2012, de la Bamako. In ceea ce priveste Turcia (pe locul 154, in cadere cu 6 locuri), este, in prezent, „cea mai mare inchisoare pentru jurnalisti, mai ales pentru cei care au pareri critice fata de modul in care autoritatile trateaza chestiunea kurda„.
RSF arata ca in cazul altor tari s-au inregistrat „imbunatatiri majore” si progrese importante. Este cazul statului Malawi, care a urcat 71 de locuri, pana pe pozitia a 75-a. De asemenea, Coasta de Fildes a urcat de pe locul 96 pe 63 si pare a fi iesit din criza postelectorala dintre partizanii lui Laurent Gbagbo si Alassane Ouattara.
Myanmar a urcat 18 locuri, pana pe pozitia a 151-a, insa India a coborat 9 locuri, pana pe 140, fiind la cel mai jos nivel din 2002 pana in prezent, mai ales din cauza cenzurii pe internet in continua dezvoltare. China, situata pe pozitia a 174-a, nu arata nicio ameliorare, mentinand ridicat numarul de jurnalisti si bloggeri din inchisori, fapt care arata ca accesul la informatie este afectat grav.
RSF mai subliniaza ca represaliile care se fac simtite de la intoarcerea lui Vladimir Putin in functia de presedinte au facut ca Rusia sa coboare 6 locuri, pana pe 148. Raportul mai estimeaza ca, desi 16 tari din Uniunea Europeana figureaza in primele 30 de pozitii, „modelul european se erodeaza”.
In realizarea acestui clasament, RSF a luat in calcul sase citerii pentru fiecare tara: pluralismul, independenta media, notiunile de mediu si autocenzura, cadrul legal, transparenta si infrastructura mass-media. Fiecare tara obtine o nota de la 0 la 100, 0 fiind echivalent cu „o situatie ideala”. RSF este o organizatie nonguvernamentala, cu sediul central la Paris, care militeaza pentru libertatea presei si pentru libertatea de exprimare in intreaga lume.
Sursa: Mediafax