România a obținut un punctaj deosebit de slab la capitolul toalete publice accesibile, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare pentru călătorii cu dizabilități care doresc să viziteze obiectivele turistice.
Călătoriile internaționale în 2022 reprezintă o afacere importantă. Având în vedere că marea majoritate a lumii a fost închisă în ultimii doi ani, mulți pleacă în vacanțe de tip „bucket-list”, în timp ce alții aleg oferte ieftine de ultim moment. Cu toate acestea, pentru persoanele cu dizabilități, călătoriile pot fi o perspectivă mai complicată: cei care folosesc scaune cu rotile sau alte mijloace de mobilitate trebuie să își planifice mai riguros.
Cea mai bine clasată națiune este Regatul Unit, care a obținut un scor foarte lăudabil de 7,3/10. Regatul Unit a obținut un scor deosebit de bun la capitolul toalete publice accesibile, o parte extrem de importantă a vizitelor turistice!
Pe locul al doilea, la mică distanță, se află Spania, cu un scor de 7,1/10 pentru persoanele cu handicap. Națiunea iberică nu s-a clasat pe primul loc pentru niciun criteriu specific, dar a obținut un punctaj constant și bun în toate domeniile.
Pe poziția a treia se află Italia, cu un scor de 6,8/10. Această națiune s-a clasat pe primul loc în ceea ce privește cafenelele, barurile și restaurantele accesibile, dar a obținut rezultate slabe în ceea ce privește toaletele publice accesibile și transportul public adaptat pentru persoanele cu handicap .
Context
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat, recent, după ce o tânără în scaun cu rotile a acuzat doi șoferi STB că au umilit-o pe ea și pe mama ei care o însoțea.
Tânăra, care trăiește în Spania, susține într-o postare pe Facebook publicată pe data de 18 iulie că șoferul unui autobuz a refuzat să le deschidă ușa iar al doilea a refuzat să plece din stație până când cele două femei nu i-au mulțumit pentru ajutorul dat la urcarea în autobuz și ar fi insultat-o pe mama tinerei.