Romanii sunt cei mai multumiti din regiune de viata de familie, urmati de turci si de croati, dar sunt printre cei mai nemultumiti cand vine vorba de sistemul public de sanatate si de invatamant, se arata intr-un studiu realizat de Daedalus Millward Brown in sapte tari din sud-estul Europei. Peste 83% dintre romani s-au declarat multumiti sau foarte multumiti de viata de familie, fiind urmati de turci (80,5%) si de croati (76,4%). In acest clasament, cehii (67,7%) si slovacii (67,2%) au cele mai mici scoruri.
„Scorurile slabe ale cehilor si slovacilor sunt in linie cu unele dintre cele mai ridicate rate ale divorturilor din Europa – 66% in Cehia si 47% in Slovacia. Prin contrast, Romania are una din cele mai scazute rate a divorturilor din Europa, de numai 22%”, a declarat, intr-un comunicat, Daniel Enescu, managing partner al Daedalus Millward Brown.
Si in ceea ce priveste sistemul privat de sanatate, 65,2% dintre romani s-au declarat multumiti sau foarte multumiti de acesta, Romania ocupand astfel primul loc in regiune. Romanii sunt urmati la mare distanta de turci (52,5%) si de sarbi (45,9%). „Retelele private de sanatate din Romania se dezvolta pe un teren extrem de fertil cat timp sistemul public de sanatate genereaza insatisfactie pentru 4 din 5 romani”, a mai spus Daniel Enescu.
Astfel, Romania se situeaza pe penultimul loc in regiune dupa nivelul de multumire fata de sistemul public de sanatate, doar 16,8% declarandu-se multumiti sau foarte multumiti de acesta. Topul satisfactiei fata de sistemul public de sanatate este condus detasat de Turcia (48,4%) si continuat de Cehia (29,7%) si Croatia (21,7%).
Un fenomen similar cu cel din sanatate se intalneste si in cazul sistemului de invatamant, 72% dintre romani fiind nemultumiti de sistemul public de invatamant. Romania este devansata la gradul de nemultumire doar de Serbia.
Referitor la invatamantul privat, 45% dintre romani s-au aratat multumiti de aceasta forma de invatamant, ocupand locul al doilea in regiune, dupa Bulgaria. „Nemultumirea romanilor fata de sistemul de invatamant public nu face decat sa confirme starea de degradare a acestuia. Fie si numai cand ne comparam cu vecinii nostri, ne dam seama ca am ramas in urma la unul din capitolele cele mai importante pentru competitivitatea tarii si implicit pentru calitatea viitoare a vietii”, a adaugat reprezentantul Daedalus.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 2.306 de respondenti din mediul urban, cu varsta intre 18 si 65 ani, din Romania, Bulgaria, Serbia, Croatia, Turcia, Cehia si Slovacia.
Sursa: Mediafax