Medicamentele din clasa analgezicelor, precum paracetamolul, determina o crestere substantiala a riscului de surditate, potrivit unui studiu american, publicat în numarul din luna martie al revistei American Journal of Medicine, informeaza express.co.uk.
Persoanele care folosesc cu regularitate principalele trei medicamente din clasa analgezicelor, disponibile in toate farmaciile de pe mapamond – paracetamol, aspirina si ibuprofen – se confrunta cu un risc major de a suferi din cauza unor afectiuni auditive.
Cercetatorii au descoperit faptul ca paracetamolul este cel mai periculos dintre analgezice, in special pentru pacientii care nu au implinit varsta de 50 de ani. In opinia oamenilor de stiinta, daca acest medicament este luat cu regularitate (de cel putin doua ori pe saptamana), acesti pacienti se confrunta cu un risc de surditate cu 99% mai mare, comparativ cu cei din aceeasi grupa de varsta, dar care nu folosesc paracetamol.
Riscul de surditate scade considerabil pentru pacientii care apeleaza cu regularitate la analgezice, dar care sunt trecuti de varsta de 50 ani, potrivit acestui studiu. Pacientii cu varstele cuprinse între 50 de ani si 59 de ani sunt cu 38% mai predispusi la a dezvolta afectiuni auditive, iar pentru pacientii de peste 60 de ani, acest risc este doar cu 16% mai mare.
Aspirina prezinta riscuri mai mici pentru persoanele sub 59 de ani, pentru care probabilitatea de a dezvolta o maladie auditiva este de 33%. Persoanele cu varsta peste 60 de ani care au luat aspirina nu au prezentat riscuri suplimentare de a dezvolta surditate.
In cazul ibuprofenului, pacientii mai tineri de 50 de ani se confrunta cu un risc cu 61% mai mare, insa acesta scade la 32% pentru pacientii cu varste intre 50 si 59 de ani si la 16% pentru pacientii trecuti de 60 de ani. Atat ibuprofenul, cat si aspirina fac parte din grupul de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (NSAID).
Studiile precedente au asociat deja NSAID cu afectiunile auditive, insa aceasta a fost prima cercetare care a analizat efectele paracetamolului.
Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii, pe o perioada de 24 de ani, pe 26.000 de voluntari barbati.
La fiecare doi ani, voluntarii au completat chestionare medicale, in care precizau frecventa cu care apeleaza la anumite medicamente. Ei au fost rugati sa precizeze toate disfunctiile auditive de care au suferit de-a lungul perioadei de monitorizare, dar si o mare varietate de alti factori de natura psihologica, medicala si demografica.
Sursa: Mediafax