Saracia are efecte biologice profunde si permanente asupra copiilor, care, odata deveniti adulti, se confrunta cu un risc accentuat de imbolnavire, potrivit unui studiu ale carui concluzii au fost prezentate la conferinta anuala organizata de American Association for the Advancement of Science.
„Saracia are potentialul de a afecta copiii, atat fizic, cat si psihic”, putand influenta negativ in mod direct cursul vietii acestora, a explicat Greg Duncan, profesor de stiinte sociale la Universitatatea California din SUA, autorul studiului, cu ocazia acestei conferinte anuale, organizata la sfarsitul saptamanii trecute la San Diego.
„Copiii crescuti in medii dezavantajate reactioneaza la stres intr-un mod exagerat, acest lucru fiind demonstrat prin studii hormonale, neurologice – cu ajutorul unor tomografii cerebrale – si, mai recent, cu ajutorul analizelor genetice”, a declarat medicul Thomas Boyce, profesor de pediatrie la Universitatea British Columbia din Canada.
Aceste procese biologice implicate in sanatatea si dezvoltarea tinerilor si copiilor care traiesc in conditii mizere se manifesta pe mai multe niveluri de complexitate, influentand inclusiv functiile biologice majore, circuitele specifice din creier si chiar mecanismul de activare/dezactivare a genelor.
Greg Duncan si echipa sa au analizat veniturile si durata de angajare a 1.589 de adulti nascuti intre anii 1968 si 1975. El a calculat, totodata, venitul per familie, in primii cinci ani ai vietii lor, o perioada considerata cruciala pentru dezvoltarea creierului. Aceasta analiza include un evantai larg de date, precum nivelul de pregatire profesionala, veniturile, numarul de ore lucrate, bonurile de masa si alte ajutoare sociale. Specialistii au tinut cont, totodata, de starea de sanatate si de cazierul judiciar.
Acest studiu – primul de aceasta amploare efectuat in Statele Unite ale Americii – a aratat ca o crestere cu 3.000 de dolari pe an a veniturilor familiilor sarace, prin intermediul unui ajutor public, primit cand copilul are mai putin de cinci luni, are ca efect o crestere cu 17% a veniturilor acestui copil devenit adult, care va lucra cu 135 de ore mai mult decat cei care nu au beneficiat in copilarie de acest ajutor financiar.
„Acest studiu demonstreaza ca politicile americane de ajutor social, care tintesc familiile defavorizate cu copii mici, au produs rezultate tangibile”, a explicat acelasi cercetator. Patru milioane de copii americani provin din astfel de familii.
Pentru medicul Jack Shonkoff, profesor la Universitatea Harvard din statul american Massachusetts, acest studiu reuseste sa faca lumina in ceea ce priveste „biologia mizeriei” si ii va ajuta pe guvernanti sa dezvolte noi concepte, „pentru a minimaliza impactul saraciei si pentru a-i proteja mai bine pe copii”.
Sursa: Mediafax