Bulgarii alterneaza, dupa 25 de ani de la caderea comunismului in Europa de Est, intre nostalgie fata de acea perioada si ignoranta, constatata in special in randul tinerilor, care nu stiu prea multe despre acele vremuri, releva un studiu al Alpha Research prezentat duminica.
Aproximativ 94% dintre tinerii bulgari cu varste cuprinse intre 16 si 30 de ani afirma ca nu stiu nimic despre perioada comunista, conchide acest studiu efectuat pe un esantion de 1.200 de persoane de peste 16 ani.
A 25-a aniversare a caderii Zidului Berlinului nu spune nimic pentru 40% dintre bulgarii cu varste intre 16 si 60 de ani. Doar o treime dintre ei stiu ca tranzitia catre democratie in Europa de Est a inceput in 1989. In plus, peste 70% dintre ei nu cunosc numele liderilor internationali care au contribuit la evenimentele din acea perioada, cum ar fi Mihail Gorbaciov, Helmut Kohl, Margaret Thatcher sau Ronald Reagan.
Peste jumatate bulgari aproba activitatea Guvernului (1954-1989) fostului dictator comunist Todor Jivkov, inlaturat de la putere pe 10 noiembrie 1989, a doua zi dupa caderea Zidului Berlinului. De asemenea, 55% dintre ei manifesta o atitudine pozitiva fata de liderul comunist, in timp ce numai 25% dintre bulgari il dezaproba. Aceste procente contrasteaza puternic cu cele din anul 1991, la doi ani dupa inlaturarea de la putere a regimului comunist de la Sofia, cand numai 16% dintre bulgari priveau favorabil conducerea lui Todor Jivkov si 76% o dezaprobau.
„Lipsa unei dezbateri publice aprofundate legate de acea perioada face sa prevaleze regretele fata de securitatea sociala pierduta”, a comentat Boriana Dimitrova, presedinta institutului Alpha Research.
Tranzitia postcomunista este dezamagitoare pentru majoritatea bulgarilor, din cauza coruptiei, potrivit studiului. Doar 2% dintre persoanele intervievate sunt de parere ca suprematia legii a fost instaurata in Bulgaria.
Dezvoltarea Bulgariei, tara cea mai saraca din Uniunea Europeana, in perioada postcomunista este calificata ca fiind un „esec” de catre jumatate dintre cei chestionati si numai 10% dintre ei cred ca a fost o reusita, in timp ce 25% considera ca exista atat aspecte pozitive, cat si negative.
Pentru bulgari, marii castigatori ai tranzitiei sunt politicienii (41%) si mafiotii (27%), iar marii perdanti sunt oamenii de rand (54%).
Autorii studiului critica „neglijenta sistemului educational fata de lectiile istoriei recente si lipsa unei dezbateri publice” care sa analizeze faptele si consecintele epocii comuniste.
Sursa foto: Mediafax
Sursa: Mediafax