Firmele au inlocuit siesta cu automatul de cafea, a declarat Bruno Comby, autorul lucrarii ”Elogiul siestei”, tragand un semnal de alarma pentru administratori. Autorul volumului a atras atentia ca in occident se considera rusinos sa dormi in timpul zilei, insa acest lucru face ca multi salariati, epuizati, sa motaie in masini sau in toalete, ca sa scape de privirile acuzatoare ale colegilor. In Asia, odihna dupa dejun este recomandata pentru cresterea productivitatii muncii. In Franta, insa, salariatii dorm in picioare.
Siesta ar constitui un raspuns binevenit la epuizarea pe care o resimt salariatii in valtoarea cotidiana, arata specialistii. Potrivit Institutului National al Somnului si al Starii de Veghe (INSV), francezii dorm tot mai putin, scurtandu-si noptile la sub sapte ore in timpul saptamanii. Sunt mai iritabili unii fata de ceilalti si mai putin concentrati la serviciu. Siesta ar putea fi o solutie benefica. Insomniacii, dar si cei care dorm mult, si-ar ameliora calitatea vietii.
Mai multe studii internationale arata ca un somn diurn de cateva minute face omul mai atent si mai eficient. Imbunatateste relatiile umane in cadrul intreprinderii si reduce riscurile unor accidente de munca. In State, acest lucru chiar a ajuns sa se aplice, pentru ca firme ca Deloitte Consulting sau Nike au amenajat sali de odihna.
In Franta, de exemplu, exista o firma mica specializata in obiecte decorative inspirate din universul benzilor desenate, Leblon-Delienne, partizana culturii ”somnului la locul de munca”. Fostul director-general Eric Delienne l-a introdus dupa o calatorie in Japonia, iar succesorul sau i-a continuat initiativa.
La iesirea din sala de mese, jumatate din cei 40 de salariati se indreapta spre camera cu canapele si paravane pentru a se odihni. Directorul imparte cu salariatii acest moment de relaxare. Se pare ca atunci cand dormi alaturi de colegi, se intaresc legaturile in interiorul societatii.
Sursa: Agerpres