Un organism public independent din Franta, HAS (Haute autorite de sante), a identificat 69 de factori de risc pentru aparitia cancerului de san, de la administrarea de contraceptive pana la antecedentele din familie. Acestia ajuta la monitorizarea riscului aparitiei cancerului de san in randul femeilor mai tinere de 50 de ani, avand in vedere ca pana acum screeningul a fost oferit numai celor trecute de aceasta varsta, scrie revista Science et Vie.
De asemenea, studiul HAS a permis sa se faca lumina asupra factorilor de risc care nu meritau o atentie deosebita. Numeroase comportamente sau substante sunt intr-adevar considerate ca fiind implicate in cancerul de san, fara ca importanta lor sa fie stabilita in mod clar, noteaza Science et Vie.
Conform analizei efectuate de HAS, acesti factori se grupeaza in trei categorii:
1. factori care nu cresc riscul de a dezvolta cancer la san: tabagismul, protezele de silicon, consumul de cafea, ceai, rosii, grapefruit.
2. factori pentru care nu exista dovezi solide ca au legatura cu cancerul de san: marimea sanilor, densitatea mamara crescuta dupa menopauza, utilizarea sutienelor, deodorantul, munca in tura de noapte.
3. factori asociati unei usoare cresteri a riscului de a dezvolta cancer de san: consumul de alcool si de carne grasa, utilizarea de contraceptive hormonale, terapiile de substitutie hormonala, neducerea sarcinii pana la termen, sarcina la o varsta tarzie, diabet de tip 2, obezitate.
Pentru toti acesti factori de risc, nu este nevoie de o monitorizare specifica, sustine HAS.
In acelasi timp, alaptarea (mai mult de un an, cumulat pentru toti copiii nascuti de o mama) si prima nastere inainte de varsta de 30 de ani sunt factori modesti de protectie pentru prevenirea acestei maladii, scrie publicatia citata.
Pe de alta parte, HAS insista asupra conditiilor de igiena recomandate in egala masura pentru prevenirea diabetului si a maladiilor cardiovaculare, inclusiv activitatea fizica si o dieta echilibrata, ca factori de protectie impotriva aparitiei cancerului de san, mentioneaza Science et Vie.
Sursa: Agerpres