Persoanele care atunci cand se trezesc afla stiri negative transmise de media sunt susceptibile sa fie deprimate in cursul zilei de lucru. Criza migrantilor, Europa dezbinata si cresterea economica mult prea timida sunt stiri care scad moralul pentru restul zilei, scrie slate.fr.
O echipa de cercetatori americani s-a ocupat de aceasta problema si a constatat ca raportul dintre consumul de stiri negative si sentimentul de tristete nu este numai o impresie, arata site-ul HNGN. Conform studiului supervizat de Institute for Applied Positive Research si Ariana Huffington, sefa Washington Post, persoanele care asculta dimineata stiri proaste din actualitate risca sa fie cu 27% mai crispate sau deprimate in timpul zilei de lucru.
In cadrul studiului a fost observat un grup de 110 persoane, din care o parte asculta stiri deprimante inainte de ora zece dimineata, iar cealalta se uita la trei minute de povesti fericite sau de succes. Toti participantii au raspuns dupa sase ore la un sondaj despre starea lor de spirit si nivelul de stres.
Potrivit cercetatorilor, tristetea provocata de stirile negative decurge din sentimentul de neputinta. „Credem ca stirile negative influenteaza felul in care concepem munca si provocarile de la birou fiindca ele ofera o imagine a vietii in care atitudinea personala nu are importanta. Stirile anuntate la jurnalele de actualitati aduc la cunostinta probleme ale lumii actuale in care nu se poate face mare lucru sau chiar nimic”, arata un cercetator in Harvard Business Review.
Pentru a lupta impotriva starii negative, cercetatorii recomanda nu sa se ramana departe de actualitati, ci sa se evite aflarea lor inca de dimineata, la trezire. Recomandabil ar fi sa se inceapa ziua cu mici povesti pozitive, asa incat consumul de stiri sa poata fi controlat, nu sa controleze, conform cuvintelor cercetatorilor.
Sursa: Agerpres