Vezi VIDEO
Studentii si dascalii de la Centrul Universitar Nord din Baia Mare sunt implicati intr-un proiect de cercetare pentru cel mai mare producator de electrocasnice din lume. Grupul de lucru incearca sa usureze interactiunea dintre persoane si electrocasnice, prin intermediul tehnologiilor inteligente. De asemenea, cercetarea va usura mult munca celor care asigura service-ul aparatelor, care vor putea, cu ajutorul gadgeturilor, sa depisteze ce piesa este defecta.
Contractul cu firma de electrocasnice a venit dupa aproape doi ani de negocieri. Dupa ce producatorul de electrocasnice s-a convins de seriozitatea si calitatea oamenilor din proiect, au acceptat intelegerea. S-a format apoi o echipa de lucru formata din 6 studenti, coordonati de doi profesori universitari.
„Importanta este deosebita din mai multe puncte de vedere. In primul rand pentru ca ne legam numele de, repet, cel mai mare producator de electrocasnice din lume, al doilea ca studentii pot lucra pe proiecte absolut reale, aplicabile, de la nivel de licenta si nivel de master”, dupa cum a declarat conf. dr. ing. Oliviu Matei, unul din coordonatorii proiectului la nivelul Centrului Universitar Nord din Baia Mare.
Practic, studentii trebuie sa gaseasca solutii pentru ca tehnologiile portabile moderne sa usureze contactul cu aparatele electrocasnice, in special pentru persoanele cu dizabilitati. De exemplu, sa dea comenzi masinii de spalat fara a se apropia de ea, prin intermediul ochelarilor inteligenti.
„Sunt niste ochelari inteligenti care proiecteaza prin aceste lentile imaginea. Vedem ceea ce se vede pe un telefon normal, doar ca imaginea este proiectata in aceste mici lentile. Putem sa facem apeluri, sa trimitem mesaje, sa trimitem mailuri. Cu acest touch pad miscam cursorul de pe ecran si introducem ceea ce dorim”, explica Ioan Vlad, student la Electronica aplicata.
„Aici e vorba sa usuram interactiunea dintre utilizatori si alte dispozitive. E interesant sa cunosti noi tehnologii, sa aplici cunostinte deja dobandite”, a declarat si Otto Szika, un alt student implicat in cercetare.
Profesorul universitar Oliviu Matei a declarat ca: „Scopul proiectului se refera la tehnologiile portabile, respectiv ochelari inteligenti, ceasuri inteligente, bratari inteligente, pe care incercam sa le utilizam cat mai eficient in interactiunea dintre persoane, in special cele cu dizabilitati si electrocasnice.”
Contractul este parafat pe trei ani de zile, cu un buget care incepe de la 20.000 de euro pentru primul an. Acesta este insa doar inceputul colaborarii dintre firma de electrocasnice si universitate. Daca vor fi multumiti de realizarile studentilor si profesorilor, proiectul va fi extins.
Studentii implicati sunt convinsi ca aceasta cercetare le va deschide noi orizonturi si ii va ajuta chiar sa obtina mai usor un loc de munca in viitor.
Sursa: Sonia Rajnita