O specie de plosnita de apa care scoate sunete frecandu-si penisul de abdomen a fost desemnata cea mai zgomotoasa forma de viata de pe Pamant in raport cu dimensiunea corpului sau, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii francezi si scotieni.
Autorii studiului, biologi si experti in inginerie, au inregistrat „cantecul” produs de aceasta insecta cu ajutorul unor microfoane subacvatice si au remarcat ca acesta poate atinge un volum de pana la 99,2 decibeli. Acesta ar corespunde sunetelor auzite de un spectator asezat in primul rand la un concert sustinut de o orchestra simfonica mare. In medie, sunetele produse de aceasta insecta ating 78,9 decibeli, comparabil cu cel al unui tren de marfa.
Insecta, din specia Micronecta scholtzi, scoate aceste sunete frecandu-si penisul de abdomen, proces numit „tarait” (frecarea a doua parti ale corpului pentru a produce sunete, in mod comun asociata cu greierii, cosasii etc.). Specialistii spun ca acest cantec are rolul de a atrage partenerele sexuale.
James Windmill, de la University of Strathclyde, Glasgow, unul dintre autorii studiului, a spus ca, desi 99% din sunetele produse de aceasta insecta se pierd la transferul din apa in aer, taraitul poate fi auzit de om. „Daca faci raportul dintre volumul sonor si dimensiunea corpului, Micronecta scholtzi sunt cele mai zgomotoase forme de viata de pe Terra”, a spus Windmill.
Aceste insecte de apa dulce masoara doar doi milimetri si sunt intalnite peste tot in Europa.
In general, majoritatea animalelor cele mai zgomotoase de pe Terra sunt si cele mai mari – cantecul balenei albastre poate atinge 188 de decibeli, iar zgomotele elefantilor – 117 decibeli. Studiul a fost publicat in PLoS One.
Sursa: Mediafax