Conform unor noi studii, formarea planetei Pamant ar fi putut dura mult mai mult decat credeau pana acum oamenii de stiinta, asa cum rezulta dintr-un studiu efectuat de geologii de la universitatea din Cambridge. In opinia acestora, bazata pe compararea izotopilor chimici din mantaua terestra, Pamantul ar fi atins dimensiunile actuale acum circa 4.467 miliarde de ani.
In trecut, oamenii de stiinta apreciau ca formarea Pamantului, proces cunoscut sub numele de acretie, adica aglomerarea de gaze, praf si alte materii, pentru a forma planeta, a avut loc de-a lungul a peste 30 de milioane de ani, in timp ce actualul studiu indica faptul ca acest proces ar fi putut dura de trei ori mai mult si anume circa 100 de milioane de ani. Cercetatorii afirma ca, desi este probabil ca Pamantul sa fi atins 60 la suta din dimensiunile actuale relativ rapid, procesul este posibil sa fi incetinit atunci, durand un total de 100 de milioane de ani.
Toata chestiunea se invarte in jurul intrebarii cat a durat formarea nucleului terestru, una din marile necunoscute in acest domeniu stiintific, declara Dr John Rudge, unul din autorii studiului. Cercetatorii sunt de parere ca procesul de acretie nu a fost probabil asa de simplu si ca ar fi putut fi mult mai sacadat, un fel de stop-start, continua el.
Acretia Pamantului a implicat o serie de coliziuni intre bucati mari de fragmente, cunoscute ca embrioni planetari. Cantitatea enorma de caldura creata de aceste impacturi a facut ca interiorul planetei sa se topeasca, creand nucleul din metal topit din centrul Pamantului si mantaua de deasupra. Multi savanti cred ca ultima parte a procesului a avut loc atunci cand un corp ceresc aproximativ de dimensiunea planetei Marte s-a ciocnit cu Pamantul si a facut ca o parte a planetei Pamant sa se desprinda, creand Luna.
Estimarile cercetatorilor arata ca Pamantul are o vechime de circa 4.467 miliarde ani, o varsta tanara comparat cu varsta presupusa anterior de 4.537 miliarde ani.
Sursa: Agerpres