Terra ar putea trece printr-o scurta perioada glaciara incepand din 2030, potrivit unui studiu al cercetatorilor britanici care se bazeaza pe un nou model de previzionare a activitatii Soarelui, informeaza slate.fr. O noua descoperire privind ciclurile solare prevede o incetinire brusca a activitatii Soarelui in jurul anilor 2030, ipoteza fiind considerata ca foarte probabila de autorii noului studiu, cercetatorii de la Royal Astronomical Society. Ipoteza se bazeaza pe un nou model al ciclurilor solare care a oferit previziuni de o precizie fara precedent privind modificarile neregulate in activitatea Soarelui.
Modelul a fost calculat luand in considerare un efect de dinam produs de doua straturi de materie care compun astrul, unul aproape de suprafata, iar altul in zona mai profunda, numita convectiva. Modelul prevede in prezent ca cele doua valuri vor avea efecte din ce in ce mai neregulate in timpul ciclului solar care va atinge punctul maxim in 2022, dar si in urmatorul, care acopera deceniul 2030-2040, perioada in care activitatea solara s-ar putea diminua cu 60%.
Terra risca astfel sa treaca printr-o scurta perioada glaciara, ca cea inregistrata intre anii 1645 – 1715 (mica era glaciara, in care a avut loc o scadere brusca a temperaturii terestre in emisfera nordica, perioada care a fost precedata de multe decade cu temperaturi relativ ridicate).
Concluziile noului studiu au fost prezentate saptamana aceasta de Valentina Zharkova, profesor de astronomie si matematica la Universitatea Northumbria din Marea Britanie.
In urma cu 170 de ani, cercetatorii au descoperit ca activitatea solara variaza in functie de cicluri, care dureaza 10 – 12 ani terestri. Fiecare ciclu este diferit de precedentul si niciunul dintre modelele de pana in prezent nu a putut explica total fluctuatiile din activitate. Numerosi fizicieni specializati in activitatea solara considera ca ciclurile sunt legate de efectul de dinam, avand in vedere fluidele de materie care circula in profunzimile astrului.
Valentina Zharkova si colegii sai au demonstrat ca, prin luarea in considerare a unui al doilea efect de dinam produs in apropiere de suprafata Soarelui, previziunile pot ajunge la o acuratete de 97%.
Zharkova si colegii sai au putut sa construiasca un nou model de previzionare pornind de la observatiile privind campul magnetic al Soarelui facute la observatorul solar din Wilcox, statul american California. Cercetatorii au examinat trei cicluri solare, acoperind perioade din 1976 in 2008, iar previziunile realizate cu ajutorul acestui model au fost toate exacte, potrivit acestora.
Sursa: Mediafax