Barbatii cu un nivel crescut de testosteron apreciaza mai mult decat ceilalti mancarea condimentata, sustine un grup de specialisti francezi inr-un studiu intitulat ‘Some like it hot’ care va fi publicat in revista stiintifica ‘Physiology and Behavior’, informeaza sambata AFP.
Cercetarea s-a efectuat sub forma unei sesiuni de degustare de alimente, la Grenoble, oras din sud-estul Frantei, la care au luat parte 114 barbati cu varste cuprinse intre 18 si 44 de ani.
Dupa ce li s-au prelevat probe de saliva pentru masurarea nivelului de testosteron, participantii au fost invitati sa noteze, pe o scara de la 1 la 4, gustul produselor condimentate si sarate. Cateva minute dupa aceea, li s-au oferit o farfurie cu piure precum si 50 de doze de sos picant Tabasco si 80 de doze de sare. Barbatii au adaugat cele doua ingrediente dupa bunul plac si apoi au caracterizat felul de mancare, descriindu-l drept sarat, picant, fainos, cremos s.a.m.d.
Analizarea acestor date a pus in evidenta existenta unei legaturi intre nivelul de testosteron si numarul dozelor de piper folosite, lucru care nu a fost valabil in privinta sarii. Totodata, s-a observat o relatie intre nivelul de testosteron si preferinta pentru alimentele picante.
‘Aceste rezultate sunt in concordanta cu cele ale multor altor studii conform carora este o legatura intre testosteron si asumarea de riscuri financiare, sexuale si comportamentale, in acest caz fiind vorba despre riscuri de ordin gustativ’, a afirmat unul dintre coautorii studiului, Laurent Begue, profesor de psihologie sociala la universitatea din Grenoble.
El a admis ca si ipoteza inversa ar putea fi valabila, si anume ca nivelul testosteronului sa creasca dupa consumul de condimente, fapt dovedit doar la rozatoare.
Testosteronul, care este subiectul a peste 85.000 de publicatii stiintifice, a fost descris de profesorul american James Dabbs drept hormonul ‘eroilor, raufacatorilor si amantilor’, a mentionat profesorul francez.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres