De ce unele persoane se mentin in forma chiar si la batranete in timp ce altele de-abia se misca? Raspunsul ar putea fi, in parte, mediul in care traiesc si substantele nocive la care sunt expuse, potrivit unui studiu publicat de revista de specialitate Trends in Molecular Medicine. Data nasterii din buletin poate sa nu corespunda varstei biologice a corpului si a celulelor, informeaza vineri ziarul ABC.
Unele substante la care suntem expusi accelereaza imbatranirea si pot marca diferenta intre o viata lunga si sanatoasa si una cu afectiuni grave. Zilnic ne confruntam cu potentiali ‘acceleratori’ ai imbatranirii care scurteaza telomerii celulelor; acestea se divizeaza si grabesc procesul de imbatranire. Specialistii au clasificat agentii ‘gerontogeni’ in functie de importanta:
1. Tutunul
Pe primul loc al agentilor care accelereaza imbatranirea se afla fumul de tigara, care este probabil gerontogenul cel mai important. Fumatul este legat de boli precum cancerul, dar si de ateroscleroza, fibroza pulmonara si alte afectiuni asociate varstei. Fumul de tigara contine 4.000 de substante potential toxice.
Insa nu doar cei care fumeaza isi cresc varsta moleculara, ci si cei care sunt expusi fumului, asa numitii fumatori pasivi, care risca sa se imbolnaveasca. Se stie ca fumatorii fac mai multe riduri dar sufera si alte prejudicii ascunse: substantele din fum, precum formaldehida, monoxidul de carbon si nicotina produc daune directe in ADN.
2. Soarele
Al doilea agent gerontogen cel mai important sunt razele UV ale soarelui, care accelereaza imbatranirea pielii iar daca expunerea este prelungita si fara protectie poate provoca un tip de cancer de piele foarte agresiv precum melanomul. Aceasta actiune acceleratoare de imbatranire si cancerigena este produsa de radiatia UV si, la fel ca in cazul tutunului, produce daune in ADN.
Si razele infrarosii, care dau senzatia de caldura, accelereaza imbatranirea pielii si pot ajunge in straturile profunde ale epidermei, in derma si hipoderma.
3. Chimioterapia
Chimioterapia salveaza vietile, dar cu un pret mare. Autorii studiului considera chimioterapia factor ce accelereaza imbatranirea. Ei justifica acest lucru prin faptul ca eficienta ei se bazeaza pe afectarea ADN-ului celulelor canceroase, dar le afecteaza si pe cele sanatoase. Din fericire aceste tratamente sunt tot mai selective si mai personalizate.
5. Arsenicul si benzenul din atmosfera
Benzenul este prezent in gazele emanate de vehicule, de industrie si de fumul tigarilor. Arsenicul, prezent in apele subterane, este asociat imbatranirii, diabetelor de tip 2, bolilor neurodegenerative, arterosclerozei si unor tipuri de cancer. Aceasta toxina diminueaza capacitatea autoreparatoare a ADN. Benzenul care se gaseste in gazele de esapament scurteaza telomerii celulelor hematopoietice ce compun sangele si care ii limiteaza astfel productia.
6. Obezitatea
Obezitatea scurteaza telomerii, parametrul propus pentru masurarea varstei biologice sau reale a organismului. Este greu de vazut obezitatea ca un factor medioambiental. Dar asa este, avand in vedere ca depinde de alimentatie si de stilul de viata. Cresterea in greutate provoaca nu doar imbatranirea, ci si boli precum cancerul, afectiuni cardiovasculare sau diabet. In mod ingrijorator acest fenomen incepe sa apara si la cei tineri. Lungimea telomerilor se scurteaza pe masura ce creste indicele masei corporale si circumferinta abdomenului.
Realizarea de exercitii fizice actioneaza in sens contrar, franand efectele vizibile ale imbatranirii si redand elasticitatea telomerilor.
7. Stresul
Stresul cronic omoara neuronii si scurteaza viata. Nu este o substanta concreta, dar influenteaza procesul de imbatranire. Putin stres poate fi benefic si stimulant. Dar nu in exces. Diferite studii au relevat ca stresul prelungit favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare, diminueaza capacitatea de aparare a organismului, afecteaza memoria si favorizeaza moartea neuronala. Stresul diminueaza activitatea telomerilor si accelereaza divizarea celulelor, grabind astfel imbatranirea, conchide studiul.
Sursa: Agerpres