Masa la restaurant trebuie să fie plăcută și pentru cei din jur, nu doar pentru noi. Un studiu neobișnuit arată că nu toți românii țin cont de bunele maniere atunci când iau masa în oraș.
Cei mai agreabili par cei din Transilvania, dar și bănățenii. La polul opus sunt românii din Dobrogea, Maramureș și Bucovina, care sunt mai zgomotoși, întârzie la masă și sunt mai puțin politicoși cu ospătarii.
Potrivit Codului Bunelor Maniere, mâncarea se taie în bucăți mici în farfurie. De pildă, burgerii trebuie tăiați cu cuțitul, chiar dacă pofta ne spune să-i înfulecăm.
Potrivit unui studiu realizat de o platformă de rezervări, fruntași la bunele maniere sunt transilvănenii și bănățenii, iar la coada clasamentului se află cei din Maramureș, Bucovina și Dobrogea.
Dan Popescu, șef de restaurant: „Transilvănenii și ardelenii sunt un pic mai civilizați decât restul țării. Pe locul doi se situează bănățenii, iar locul trei, patru dobrogenii, sudiștii. Avem cazuri rele, când urlă după ospătari, după personalul resturantului. Din punctul meu de vedere, bucureștenii sunt cei mai educați. Știu să mănânce în restaurante, știu să se comporte în restaurant”.
Iar când vine vorba de copii în restaurante, 29% dintre români se declară deranjați de faptul că părinții nu îi supraveghează pe cei mici.
Alexandru Bodea, proprietar de restaurant: „Când observăm că vin copii un pic mai obraznicuți, în general, atragem atenția oaspetului”.
Peste 30% dintre români ciocnesc paharele, iar în Maramureș se vorbește cel mai tare și cu gura plină.
Sursa: ProTV.ro