In prezent, Marte este explorata de doi roboti, Opportunity si Curiosity, care pot observa si chiar analiza solul si rocile planetei rosii. Cu toate acestea, esantioanele de pe Marte ar putea fi transportate pe Terra abia peste cativa ani. Din acest motiv, fragmentele de meteorit de pe Marte care au cazut pe Terra sunt de o importanta cruciala pentru oamenii de stiinta.
Cu toate acestea, desi in prezent se cunosc 68 de meteoriti de pe Marte, acestia nu seamana in compozitia lor cu regiunile stravechi acoperite cu cratere situate in emisfera sudica a planetei rosii si pe care le studiaza in prezent robotii americani. Meteoritul, descoperit in apropiere de Bir Anzarane in Maroc si denumit NWA 7533, este in prezent analizat de o echipa internationala de cercetatori. Echipa de la Universitatea din Florida, condusa de Munir Humayun, asociata cu echipa Muzeului national de istorie naturala din Paris, coordonata de Brigitte Zanda, a aratat ca NWA 7533 este „primul esantion din aceste regiuni disponibil pentru analiza in laborator”.
„S-a crezut multa vreme ca aceste regiuni acoperite cu cratere detin cheia nasterii si a primei copilarii ale planetei Marte”, a declarat Munir Humayun. Cercetatorii au analizat mai ales elementele de zirconiu din roca, datand cristalizarea acestora cu 4,4 miliarde de ani in urma, o varsta ce corespunde altor minerale, printre cele mai vechi descoperite pe Luna si pe Terra.
„Acest lucru arata faptul ca scoarta planetei Marte s-a solidificat foarte devreme, in acelasi timp cu scoarta Lunii si a Pamantului”, se arata intr-un comunicat al Muzeului de istorie naturala. Analizele arata, de asemenea, ca meteoritul NWA 7533 contine o cantitate importanta de elemente chimice care, alaturi de nichel si iridiu, sunt concentrate in miezul planetei. Prezenta acestora in concentratie mare in scoarta planetei nu poate fi decat rezultatul impactului cu un meteorit sau cu mai multi, conform cercetatorilor.
„NWA 7533 provine prin urmare dintr-o regiune straveche, acoperita cu cratere a lui Marte, care este situata in emisfera sudica a planetei”, au precizat cercetatorii in comunicat, fara a se putea stabili in schimb craterul de origine.
Sursa: Mediafax