Un mic dejun copios, bogat in carbohidrati, inainte de calatoria cu avionul, poate combate efectul decalajului de fus orar, care afecteaza ritmul ceasului biologic. Cercetatorii de la Universitatea Yamaguchi, din Japonia, au incercat sa gaseasca o metoda de a perturba ritmul circadian, responsabil pentru ciclul somn – veghe al organismului uman, potrivit dailymail.co.uk.
Oamenii de stiinta japonezi considera ca fiecare dintre milioanele de celule ale organismului are propriul tipar somn-veghe, iar ansamblul fiecarui asfel de sistem la nivel celular contribuie la macrosistemul organismului.
Acestia au descoperit ca insulina declanseaza tiparele microscopice ale somnului in fiecare celula si promoveaza o serie de schimbari ale organismului in momentul in care acesta se pregateste de culcare.
Autorii studiului, publicat in revista Cell Reports, au testat teoria pe soareci, care au primit cantitati neobisnuit de mari de mancare in timpul noptii. Scanarea celulelor hepatice ale rozatoarelor a relevat faptul ca insulina, hormonul secretat de pancreas dupa consumul unor alimente bogate in amidon si zahar, a influentat ritmul circadian al celulelor.
„In concluzie, insulina ar putea ajuta ceasul biologic din stomac sa se sincronizeze cu ora mesei. De exemplu, in cazul efectului produs de decalajul de fus orar, cina ar trebui imbogatita cu ingrediente ce favorizeaza secretia de insulina, ceea ce ar putea determina ceasul biologic sa o ia inainte, in timp ce micul dejun ar putea avea efectul opus”, a spus Makoto Akashi, unul dintre coordonatorii studiului.
Sursa: Mediafax