Un test sanguin ar putea fi un bun indicator al riscurilor de recidiva in cazul cancerului la san, atunci cand acesta se afla in stadiu localizat, arata un studiu aparut in revista britanica The Lancet Oncology. Prezenta si numarul celulelor tumorale care circula (CTC) in sange permit anticiparea riscurilor unei evolutii nefavorabile la pacientele bolnave de cancer la san, se spune in articol. “Prezenta uneia sau a mai multor CTC a permis anticiparea unor recidive precoce si a scaderii sanselor de supravietuire”, arata cercetatori de la Anderson Cancer Center din Universitatea Texas, autori ai studiului.
Tipul de test sanguin pentru cuantificarea CTC duce la identificarea timpurie a pacientelor, care pot beneficia astfel de tratament suplimentar, cum ar fi chimioterapia, pentru scaderea riscurilor de recidiva.
Asemenea teste nu sunt utilizate in prezent pentru a analiza pronosticul unui pacient sau pentru a-i prescrie un tratament, deoarece se considera ca tumorile canceroase se raspandesc mai degraba prin sistemul limfatic decat pe cale sanguina. Echipa de Texas a efectuat teste pe 302 paciente, intre februarie 2005 si decembrie 2010, bolnavele avand un cancer la san localizat – fara metastaze – si nefiind tratate cu chimioterapie. La un sfert din paciente, prelevarile sanguine au aratat prezenta CTC. In acest grup, o pacienta din sapte a recidivat dupa tratament si una din zece a decedat pe perioada testului.
In schimb, in randul pacientelor la care testele de sange nu aratasera prezenta CTC s-a inregistrat o rata a recidivei de numai 3% si o rata a mortalitatii de 2%. ”In ceea ce priveste pacientele cu cele mai mari concentratii de CTC, legatura a fost si mai evidenta, inregistrandu-se 31% de paciente decedate sau in recidiva”, se spune intr-un comunicat din revista. Noul studiu demonstreaza ca ”nu este nevoie ca boala sa fie in stadiu avansat pentru ca celulele canceroase sa se raspandeasca (prin sange) si sa reduca sansele de supravietuire”.
Alti cercetatori indeamna totusi la prudenta si la realizarea unor studii clinice mai vaste. „Este o cercetare formidabila si foarte bine desfasurata. Dar nu stim ce sa facem dupa acest studiu, adica ce protocol nou sa adoptam pentru paciente”, a declarat Stebbing Justin de la Imperial College din Londra.
Sursa: Agerpres